Middagsretter uden mælk og sukker
Middagsretter - Kost uden mælk og sukker
Som strategi mod kræft
Se også
Læs meget mere om Ernæring og Kost
Forslag til retter der stort set overholder Jane McLellands principper for kost som led i kræftbehandling (vær opmærksom på, at der løbende bliver lagt nye retter/forslag ind - alle er velkomne til at bidrage)
Ønsker man udvidet vejledning i forbindelse med kost og kosttilskud kan man f.eks. kontakte:
Spis dig rask (v. Carina Kock, Ernæringsterapeut, specialiseret i Functional Medicine m efterfølgende videreuddannelse på Institute for Functional Medicine, USA)
Umahro (ekspert i Functional Medicine, sundhed, madlavning, ernæring og toppræstation på den sunde måde)
eller
Certificiceret NHT-Vejleder
v. Anette Paulin, hormon- og ernæringsekspert, DSOM, leder af NHT®-uddannelsen (NHT.nu)
❤
Fortsættes...
Middagsmenuer 15
Middagsmenuer 14
Kyllinginderfilet, stegt m fuldkornsris, grønne bønner og tomatsauce m ekstra grønt (se opskrift)
Spaghetti m sauce af: Rejer, laks, spidskål, rød peberfrugt, hvidløg og soyafløde. Tilsat 1 tsk. fiskebouillon. Revet soya-parmesan over
Middagsmenuer 13
Tomatsalat m soya-"feta", basilikum, hvidløg, kalamataoliven og olie- eddike dressing
Stegt aubergine
Middagsmenuer 12
"Tapas" bestående af
- Kidneybønnesalat m soyafeta
- Brasede nye kartofler/jordskokker
- Kalamata oliven
- Avocado
- Stegte grønne bønner
- Artiskokker
- Soltørrede tomater
- Saltmandler
- Spejlæg
Gazpacho m. tomat, rød peberfrugt, løg, agurk og hvidløg (se mere)
Middagsmenuer 11
Rucolasalat m soltørrede tomater, revet ost og ristede pinjekerner (se opskrift)
Lasagne m rucolasalat og tzatziki (øverste lasagneplade er her fjernet for at minimere kulhydratindtag)
Middagsmenuer 10
Røget laks, røræg, dampede bønner, (havre)flødestuvet spinat og friske bælgede ærter (frosne kan bruges)
Røget laks - nu med spidskålssalat m. tomater og peanuts, havrefløde-stuvet spinat og avocado
Tzatziki af revet agurk, der har dryppet af med lidt salt. Tilsat vegansk "creme fraice" og godt med hvidløg
Middagsretter
Proteinkilde:
- Kyllingfrikadeller (Se Middagsmenu 1+2)
- Stegt, røget eller bagt fisk (laks, hellefisk, torsk mfl.) (se Middagsmenu 2+3+4+5+7+8+10+13)
- Lammefrikadeller (en sjælden gang)
- Stegt kylling (se Middagsmenu 3+4+6+7)
- Skaldyr (se Middagsmenu 2)
- Tun (Salat Nicoise (m æg, icebergsalat, oliven, tomater)) (Paella, se Middagsmenu 2)
- Tunsalat (m hjemmerørt mayo (olivenolie eller avocadoolie))
- Omelet / spejlæg / røræg (se Middagsmenu 4+6+10)
- Falafel (se Middagsmenu 5)
- Kylling i kokosmælk m diverse grøntsager (se Middagsmenu 8)
- Ketotærte (se Middagsmenu 5)
- Chiafrø (kan tilsættes f.eks. frikadeller el. dej til brød)
- Tofu (fermenterede soyabønner - smager især godt stegt med løg/hvidløg)
- Tempeh (fermenterede soyabønner - mere fast)
- Lasagne m lam / kylling / laks (se Middagsmenu 11)
- Spaghetti og kødsovs m masser af grøntsager (se Middagsmenu 9)
- Nødde- og svampepostej (se Middagsmenu 7)
- Linser/bønner/kikærter (se Middagsmenu 6+8)
- Fuldkornsris (kun begrænset mængde)
- Hampfrø (f.eks. ristede i salat)
- Paella (Se Middagsmenu 2)
Fortsættes...
Middagsmenuer 9
Spaghetti m skaldyr og sauce m diverse revede grøntsager, tilsat tomatbåde og soyafløde. Herover Nurishh Parmesan.
Det er også muligt at købe Vegansk pesto. Ønsker man også ketchup, så vælg en uden tilsat sukker.
Parmesan. Denne vegan-våst smager stort set fuldstændig som parmesan. Så hvis man savner en gang spaghetti, er det indenfor rækkevidde.
Sempers Spaghetti er den foretrukne hos os. Det er stadig hurtige kulhydrater - men uden gluten. Så spis det med måde. Indgår ikke i Jane McLellands protokol.
Middagsmenuer 8
Zero Zinfandel - bedste alkoholfri rødvin (om end den stadig lader meget tilbage at ønske)
Kylling i kokosmælk m porrer, tomater, karrypasta, ingefær, løg, hvidløg, gulerod, spidskål og squash
Torsk m stegte grønne bønner, jordskokker og råkost m appelsin
Middagsmenuer 7
Torsk i tomat-løgsovs m jordskokker og spidskålssalat m saltede mandler og tomater
Stegt kylling m grønne bønner, kidneybønnesalat, tomater og kartoffelsalat (se opskrift)
Nødde-svampepostej m spidskålssalat, peanuts, tomater, soltørrede tomater, avocado og kalamataoliven (se opskrift)
Tilbehør
- Aubergine, stegt (se Middagsmenu 1+3+4+13)
- Rødbeder - stegte, kogte, syltede, bagte, chips (Se Middagsmenu 1)
- Tomater, friske, stegte eller soltørrede (se Middagsmenu 5)
- Grønne bønner, bagte, stegte, dampede, stuvede (se middagsmenu 6+7+8+10)
- Asparges (se Middagsmenu 4)
- Agurker, rå, syltede
- Forårsløg
- Porrer (se Middagsmenu 5)
- Squash (gerne kogt i 15-20 minutter, så det bliver til en grødet sovs), rå i salat også velegnede til sammenkogte retter (se Middagsmenu 6)
- Ratatouille (se Middagsmenu 5+6)
- Søde kartofler (som jeg ikke selv bryder mig om, da de smager af meget lidt – men man kan jo ind imellem snyde og bage dem som fritter) (Se Middagsmenu 2)
- Grøntsagsomelet
- Gulerødder, rå, bagte eller kogte (stænger som snack) (Se Middagsmenu 1)
- Løg, stegt, rå
- Jordskokker (er virkelig velegnede som erstatning til kartofler) (se Middagsmenu 4+5+7+8)
- Selleri, stegt, dampet (får vi ofte som mos) (Se Middagsmenu 2)
- Rød peber (herligt i sammenkogte retter (med paprika eller karry og kokosmælk) (der fungerer godt når der skal ryddes op i køleskabet)) (se Middagsmenu 2+5)
- Hvidløg - bagte
- Spinat stuvet m havrefløde (krydret m hvidløgspeber) (se Middagsmenu 2+3+10)
- Gulerodsstave (m artiskokcreme eller peanutbutter rørt op med lidt karry)
- Hvidkål, rå eller stuvet ((se Middagsmenu 3)
- Svampe, rå, stegte, stuvede (se Middagsmenu 3)
- Kimchi
- Broccoli, rå, stegt, stuvet (se Middagsmenu 3)
- Aspargesbroccoli (Se Middagsmenu 1+2)
- Spidskål, rå, stegt, stuvet (Se Middagsmenu 3)
- Avocado (se Middagsmenu 3+10)
Salater
- Tomatsalat m hvidløg og basilikum (se Middagsmenu 13)
- Tomat- agurkesalat m hakkede løg og evt. soya-feta
- Rucolasalat m ristede pinjekerner og soltørrede tomater (se Middagsmenu 11)
- Spidskålssalat (grøn eller rød) m avocado og grønne æbler, granatæbler, mango (m peacannødder, saltmandler eller cashewnødder) (se Middagsmenu 1+2+6+7)
- Råkostsalat (se Middagsmenu 8)
- Tzatziki (se Middagsmenu 10+11)
- Kidneybønnesalat (kidneybønner, løg, persille, olie, eddike) evt. m tern af soya-feta (har lidt smag som gedefeta) (se Middagsmenu 1+3+4+6+7)
- Traditionel salat med hovedsalat og olie-eddike dressing
- Kartoffelsalat (se Middagsmenu 7)
- Jordskokkesalat
Sauce
- Tomatsauce (½ ds. hakkede tomater, hakket løg, evt. lidt hvidløg, salt, peber (kan varieres med lidt røget paprika))
- Peberrodssauce (havrefløde, revet peberrod, en smule grøntsagsbouillon)
- Citronsauce til fiskeretter (havrefløde, citronsaft, lidt citronskal, salt)
- Tartarsauce (purløg, dild, persille, sennep, drueagurk, kapers, mayo)
- Erics sauce (hollandaise, bearnaise, peber mfl.) (se Middagsmenu 4+5) (beskrevet lige efter Middagsmenu 5)
Links
Greenos (Forhandler af veganske produkter)
H.U.G. (Bageri, helt uden gluten)
Tidslerne (artikler om mad)
Cancer Dies When You Eat These 12 Foods (Dr. Amy, cancer expert)
❤
Se også
Hvad du læser på Jeg har Kræft er ikke en anbefaling. Søg kompetent vejledning.
Middagsmenuer 6
Kylling m squashragout og kidneybønnesalat
Kylling m blomkålscurry (i opskriften er kartofler erstattet med jordskokker og creme fraice udeladt) og spidskålssalat m avocado, soltørrede tomater og saltmandler (se opskrift)
Den hurtige - Blomkålscurry (rest) m spejlæg og grønne bønner
Middagsmenuer 5
Falafel m jordskokker og squashragout
Ketotærte (oksekød erstattet med kylling) m. porer, rød peber, tomat, hvidløg mm (hvad man lige har) (se opskrift)
Laks m jordskokker, porrer, tomatsalat og hollandaisesauce
Middagsmenuer 4
Mini omelet bagt med diverse grøntsager, stegt aubergine, tomat, kidneybønnesalat og blomkål
Kyllinggryde m. tomater, selleri, gulerødder, porer, løg, hvidløg, soltørrede tomater, jordskokker og kidneybønner
Bagt laks m. jordskokker, asparges, tomater og hollandaisesauce
Middagsmenuer 3
Torsk m stuvet kål, grønne bønner, brokkoli og kidneybønnesalat
Torsk m stuvet kål, grønne bønner, brokkoli og kidneybønnesalat
Kylling m stegte auberginer, spidskålssalat m granatæbler, jordskokkemos og avocado
Middagsmenuer 2
Hellefisk m. rød spidskål, granatæblekerner, avocado og aspargesbrokkoli
Kyllingfrikadelle m. stegt selleri m sesam, stuvet spinat (m havrefløde), sød kartoffelmos
Paella m rejer, tun, løg, hvidløg, tomat, rød peber og ærter
Middagsmenuer 1
Torsk m bagte rødbedeskiver, bagt blomkål, kidneybønnesalat og gulerødsstænger
Kyllingfrikadeller m rød spidskål, mango, knuste wasabinødder, aspargesbrokkoli
Kyllingfrikadelle m. stegt aubergine og rød spidskålssalat m mango, persille og æble