Ernæring og kost ved kræft
Ofte stillede spørgsmål
.
Livsstil og kost:
.
Kan kost påvirke kræft?
Ja, kost kan påvirke risikoen for at udvikle visse typer kræft og kan også påvirke, hvordan kroppen reagerer på kræftbehandling. En sund og varieret kost rig på frugt, grønt og fuldkorn kan reducere risikoen for mange kræfttyper. Desuden findes der diæter der menes direkte at sulte kræft (uden at man sulter sig selv) Så kort sagt: Ja, din kost kan have betydning for din kræftrisiko.
Hvilke fødevarer bør jeg undgå?
Fødevarer, der kan være en godt at begrænse: - Forarbejdet kød: Pølser, bacon, pålæg mm. indeholder ofte meget salt, konserveringsmidler og mættet fedt. - Rødt kød: Okse, kalv, lam og svin indeholder mere mættet fedt end fjerkræ og fisk. - Salt: Et højt saltindtag øger risiko for mavekræft. - Alkohol: Øger risiko for forsk. kræfttyper. - Sukker: Øget risiko for flere kræfttyper. Under menuen Behandlinger/Ernæring-Kost kan du læse om forskellige diæter
Hvordan kan jeg styrke mit immunsystem?
For at styrke dit immunsystem kan du: - Spis sundt og varieret: Masser af frugt, grønt, fuldkorn og magre proteiner. - Bevæg dig regelmæssigt: Motion styrker både krop og immunforsvar. - Sov nok: Under søvnen reparerer kroppen sig selv. - Undgå stress: Kronisk stress kan svække immunforsvaret. - Vask hænder: God hygiejne beskytter mod infektioner. Under menuen Livet med kræft, kan du læse mere om både Søvn og Motion.
Hvilke øvelser er gode for kræftpatienter?
Gode øvelser for kræftpatienter: - Lette gåture: En skånsom måde at komme i gang på. - Styrketræning: For at opbygge muskelmasse og styrke. - Yoga og tai chi: For at øge fleksibilitet og mindske stress. Under menuen Livet med kræft, kan du læse om Motion og Bevægelse med Begrænsninger.
Inflammation og kost - er der sammenhæng?
Ja, der er en stærk sammenhæng mellem inflammation og kost. En anti-inflammatorisk kost rig på frugt, grøntsager, fuldkorn og sunde fedtstoffer kan reducere inflammation i kroppen. Omvendt kan en kost rig på forarbejdede fødevarer, sukker og usunde fedtstoffer øge inflammation. Læs mere i menuen: Livet med kræft, pkt. 11.
Ernæring og Kost som strategi i kræftbehandling
Selvom vi ved, at sund kost er afgørende for vores helbred (Sundhedsstyrelsens Kostråd), er der ofte en tendens til at nedtone kostens betydning for kræftpatienter. Så findes der ikke en kost der er god for en kræftpatient? Læs videre længere nede.
Kan det virkelig passe
Mange kræftpatienter får at vide, at det vigtigste er at undgå vægttab, og at hvad de spiser, ikke har betydning. Men er det virkelig sandt?
Når kroppen kæmper mod kræft, har den brug for al den støtte, den kan få. En sund og varieret kost kan styrke immunsystemet og hjælpe kroppen med at bekæmpe kræften. Alt hvad vi indtager må nødvendigvis indgå i en biokemisk proces i kroppen. De molekyler der er til rådighed må derfor rent logisk, være af afgørende betydning for udfaldet.
Man kan kun undre sig over at ernæring ikke får større fokus i kræftbehandling. Vi bør alle, så godt vi formår, sikre kroppen den bedst mulige støtte, også gennem kosten.
Se også forslag til retter for Kost der sulter kræften
Oversigt over emnerne herunder
Introduktion
- Alment om ernæring og kost ved kræft
Plantebaserede kostretninger (rul til)
- Vegetarisk kost
- Vegansk kost
- Raw food
- Middelhavskost
- Plantebaseret kost
- Paleo-kost
- TCM og Yin Yang kost
- Ayurvedisk kost
Restriktive kostretninger (rul til)
- Ketogen kost og LCHF
- Faste
- Basisk kost
- Carnivore diæt - Kød-diæt
- Gerson diæt
- Budwig kuren
Personliggjort ernæring (rul til)
- Personliggjort kost
- Mikrobiomet og kost
- Kost til specifikke kræftformer
- Antiinflammatorisk kost
- Autoimmun - Strange Skov
- Kost der sulter kræften
- Sukker og kræft
- Nedsat appetit
Introduktion:
Alment om ernæring for kræftpatienter
Energi til kræftbehandling
Kræft og i hvert fald konventionel kræftbehandling kan være meget krævende for kroppen, og derfor er det vigtigt at få tilstrækkelig energi gennem kosten.
Styrket immunforsvar
En sund kost kan hjælpe med at styrke immunforsvaret, så kroppen bedre kan bekæmpe kræftsygdommen.
Reduceret risiko for komplikationer
God ernæring kan mindske risikoen for infektioner og andre komplikationer.
Forbedret livskvalitet
En sund kost kan bidrage til at forbedre appetitten, reducere træthed og øge velværet.
Ernæringsmæssige Udfordringer
Ændret smagsfornemmelse
Mange oplever, i forbindelse med deres kræftbehandling, ændringer i smagsløgene, hvilket kan gøre mad mindre appetitligt.
Mave-tarmproblemer
Kræftbehandling kan føre til kvalme, opkast, diarré eller forstoppelse.
Sår i munden
Sår i munden, som resultat af kræftbehandlingen eller selve sygdommen, kan gøre det smertefuldt at spise. Dette vil ofte reducere spytsekretionen, hvilket yderligere forværrer situationen.
Træthed
Træthed, på grund af kræften eller behandlingen, kan reducere lysten til at spise.
Vægttab
Mange kræftpatienter oplever ufrivilligt vægttab.
Vægtøgning
Vægtøgning er mest almindeligt under og efter behandling, især hvis der anvendes kortikosteroider. Disse kan føre til væskeophobning (ødemer) og øget appetit.
Endvidere kan visse typer smertestillende medicin bidrage til vægtøgning.
Endelig kan kræft og dens behandling føre til inaktivitet, på grund af træthed og nedsat hvilket øger risikoen for vægtøgning.
Dette er om muligt godt at imødegå, med mindre man i forvejen er undervægtig.
Se også Minimer bivirkninger efter Stråler
Se også Minimer bivirkninger efter Kemo
På begge ovennævnte sider kan du finde løsningsforslag til de i dette afsnit nævnte problemer.
Grundlæggende Kostråd
Spis varieret
En varieret kost sikrer, at du får alle de nødvendige næringsstoffer.
Prioriter protein
Protein er vigtigt for at opbygge og reparere væv. Gode kilder til protein er kød, fisk, æg, bønner, linser, nødder og mejeriprodukter. Det skal dog nævnes, at nogle mener at man bør være tilbageholdende med kød fra 4-benede dyr samt mælkeprodukter, når man har fået en kræftdiagnose. Dette gælder i øvrigt også for raffineret sukker - se under punkt 14) Kræftens Metabolisme og Ernæring nederst på denne side).
Spis regelmæssigt
Spis små måltider flere gange om dagen i stedet for få, store måltider.
Drik rigeligt
Sørg for at drikke nok væske, især hvis du har diarré eller opkast.
Tilpas kost til appetit
Hvis du har nedsat appetit, kan du prøve at spise små, energirige måltider.
Overvej kosttilskud
Tal med en kompetent vejleder om, hvorvidt du har brug for kosttilskud.
Forvent ikke rådgivning fra onkologen
Der er ingen generel standard diæt for kræftpatienter. Og kost er noget som kun få konventionelle kræftbehandlere interesserer sig for.
Ofte får man endog besked på at det er ligegyldigt hvad man spiser. Men læs her og vurder selv om det nu ikke skulle have betydning trods alt. Nogle diæter kan være gavnlige for visse typer kræft, men det kan være en god ide at tale med en kompetent vejleder eller diætist, før du ændrer din kost drastisk.
Diætist
En diætist kan udarbejde en individuel kostplan, der passer til dine behov og ønsker.
Kostvejleder
Din læge kan give dig råd om ernæring og henvise dig til en diætist.
Undgå diæter, der lover mirakelkure
Der findes ingen videnskabelig dokumentation for, at særlige diæter kan kurere kræft. Men der er mange der har oplevet særlig bemærkelsesværdig bedring på baggrund af den diæt pågældende har valgt at satse på som led i deres kræftbehandling.
Bemærk
Ernæring er således en vigtig del af kræftbehandlingen, men det er også vigtigt at nyde din mad og finde glæde i at spise.
Det skal understreges, at der ikke findes en one-size-fits-all diæt for kræftpatienter. Enhver kostændring bør i øvrigt altid diskuteres med en kompetent vejleder eller diætist.
Andre Overvejelser
Vægtændringer
Ufrivilligt vægttab (og sjældnere vægtøgning) er almindeligt hos kræftpatienter. Det er vigtigt at samarbejde med en diætist for at finde strategier til at opretholde en sund vægt.
Smag og appetit
Ændringer i smagsløgene og nedsat appetit kan gøre det udfordrende at spise. Der findes mange tips og tricks til at forbedre smagen og appetitten.
Mundhygiejne
God mundhygiejne er vigtig for at forebygge infektioner og gøre det mere behageligt at spise.
Psykologiske aspekter
Mad kan have en stor følelsesmæssig betydning. Det er vigtigt at finde en balance mellem sundhed og nydelse.
Husk
Individuelle behov
Hver kræftpatient er unik, og det, der fungerer for én, fungerer ikke nødvendigvis for en anden.
God kost for en kræftpatient er en kost, som du også selv føler er den rette. Det er min personlige overbevisning, at psyken overtrumfer fysikken.
Fokus på velvære
Ud over ernæring, er det vigtigt at fokusere på søvn, stressreduktion og fysisk aktivitet for at opretholde en god livskvalitet.
Se også forslag til retter for punkt 15 Kost der sulter kræften
Se også Holistiske læger - Oversigt
Fortsættes...
Plantebaserede kostretninger ved kræft
Restriktive kostretninger ved kræft
Ketogen Kost og Low Carb High Fat (LCHF)
Faste
Basisk kost
Carnivore Diæt - Kød-diæt
Gerson Diæt
(The Gerson-diet lægger stor vægt på frisk, økologisk frugt og grøntsager, der er rige på vitaminer, mineraler og antioxidanter. Dette kan bidrage til en generelt sundere livsstil og styrke immunsystemet. Læs mere)
Breuss kræftkur
Budwig Kuren
Fortsættes...
Personliggjort ernæring ved kræft
Personliggjort Kost
Mikrobiom-baseret Kost
Kost til specifikke kræfttyper
(Nogle kræftformer kan kræve særlige diætrestriktioner. Her gennemgås:. Kvalme og opkastning (gå til), Mundhulekræft (gå til), Spiserørskræft (gå til), Mave- tarmkræft (gå til), Pancreaskræft (gå til), Leverkræft (gå til), Blodkræft (gå til), Hormonfølsom kræft (gå til) Læs mere)
Fortsættes...
Kost mod kræft
Antiinflammatorisk kost
(Kronisk inflammation er forbundet med mange sygdomme, herunder kræft. En antiinflammatorisk kost kan hjælpe med at reducere inflammation i kroppen. Læs mere)
Autoimmun - Strange Skov
Kost der sulter kræften
Sukker og kræft
Nedsat Appetit
Se også Kræft som metabolisk lidelse
Se også forslag til Kost der sulter kræften
Se også Holistiske læger - Oversigt
Til topmenu
Links
Expert says ketogenic diet 'prevents' and 'destroys' cancer - best foods to eat (Get Surrey)
Kostråd til kræftpatienter (Sundhed.dk)
Cancer Metabolism as a Therapeutic Target and Review of Interventions (PubMed)
Hvilke fødevarer og næringsstoffer påvirker risikoen for kræft? (Europæisk Kodeks Mod Kræft)
Kostråd ved nedsat appetit i forbindelse med kræft (Sundhed.dk)
Kost og kræft (Ugeskrift for Læger)
Derfor må du ikke tabe dig, når du har kræft (Kost og Cancer)
100 fødevarer der beskytter mod kræft (Jyske Vestkysten)
Forskning viser at mælk øger risiko for kræft (Komælk.dk)
Topforsker advarer: Tre glas mælk om dagen øger risikoen for kræft (Ingeniøren)
How to starve cancer (Jane McLellands hjemmeside)
Bog: Hvordan udsulter man kræft- uden at sulte sig selv (Af Jane McLelland)
Bog: Plantkuren (Af Jane Plant)
Mad til børn med kræft (Børnecancerfonden)
Udgiver kogebog om kræft og kost efter sin mands død (SundhedsKultur)
Yoghurt og fibre kan måske modvirke lungekræft (COPA)
Spis videnskabeligt - det hæmmer kræft (Jyske Vestkysten)
Hvorfor er det så svært at spise sundt? (TV-Kalundborg)
6 kostråd, der sænker din risiko for kræft (iForm)
Ketogenic Diet Improves Pancreatic Cancer Therapy in Animal Model (Technology Network Cancer Research)
Cancer Dies When You Eat These 12 Foods (Dr. Amy, cancer expert, video, YouTube)
Spis dig rask (v. Carina Kock, Ernæringsterapeut, specialiseret i Functional Medicine m efterfølgende videreuddannelse på Institute for Functional Medicine, USA)
Bog: Fra syg til rask - din guide til at blive rask igen eller få det bedre (Af Umahro Cadogan)
Bog: Probiotika & præbiotika (Af Sandra Pugliese, Charlotte Gylling Mortensen og Anna Iben Hollensberg)
Bog: Tarme i topform (Af Irene Brøndum Møbjerg, Oluf Borbye Pedersen og Majbritt Louring Engell)
Bog: Professorens grønne energigrød (Af Mette Mølbak og Oluf Borbye Pedersen)
Kilde
Gemini/Bard.ai www.gemini.com d. 27.08.24 (bearbejdet)
❤
Hvad du læser på Jeg har Kræft er ikke en anbefaling. Søg kompetent vejledning.