Jeg har Kræft

English

Jeg har Kræft

English

Beslutningen

Du, eller en af dine kære, har fået diagnosen Kræft. Hvordan kommer du bedst videre...

Angsten

Vi er alle bange for at blive ramt af kræft, for vi kender alle nogen der ikke har klaret Kampen.

Men behøver det at være en kamp? Kan det være en opgave, en udfordring, en dans, et livsvilkår eller som nogen ser det - ligefrem en velsignelse i stedet?

Og hvorfor er det så vigtigt for det etablerede system at skræmme os til at makke ret?

Tab af kontrol

Når man har fået en kræftdiagnose, oplever man det ultimative tab af kontrol. Man får principielt en dødsdom, og er klar over, at tid kan være en afgørende faktor. Dette medfører en sårbarhed i ens situation og dermed i ens beslutningsproces.

Således har det etablerede system nemt ved - i bedste mening - fuldstændig at overtage styringen af behandlingen og dermed af den pågældendes liv. For at hjælpe bedst muligt, har vores sundhedsvæsen sammensat forløb, der sikrer den - i deres øjne bedste kræftbehandling – hurtigst muligt. Herfra kan det opleves som alle beslutninger bliver taget hen over hovedet på en. Og det gør de jo sådan set også.

Af den grund er det almindeligt, at man som patient står langt inde i behandlingsforløbet, inden man har overskud eller lejlighed til at reflektere over hvad der er gang i.

Overvejelser

Man vil ofte allerede være opereret og for længst i gang med kemoterapien, når man begynder at tænke:

  • Er dette overhovedet den rigtige vej for mig?
  • Kan jeg leve med de bivirkninger der viser sig?
  • Er jeg klar til konsekvensen af eventuelle senfølger? Hvad vægter jeg højest i mit liv – kvantitet eller kvalitet?

For mit eget vedkommende

Ved en af mine første konsultationer sagde sygeplejersken til mig: En kræftdiagnose giver det ultimative tab af kontrol.

På daværende tidspunkt havde jeg allerede besluttet, at jeg ikke ville have traditionel kræftbehandling udover kirurgi (brystbevarende operation). Så jeg tænkte: Det gælder i hvert fald ikke for mig. Jeg har selv taget styringen. Denne erkendelse gav mig en følelse af styrke.

Det er et rigtig svært sted at stå, når man tænker, at man selv vil træffe et kvalificeret valg hvad angår ens kræftbehandling.

Personligt vægtede jeg kvalitet af den resterende tid højt. Jeg følte mig samtidig overbevist om, at jeg ville ende med at få alle tænkelige bivirkninger og senfølger, hvis jeg tog imod kemoterapi og strålebehandling.

Derimod takkede jeg med glæde ja til det offentlige systems operationstilbud, som jeg mener kan sikre, at man vinder tid.

Problemer og opbakning

I øvrigt skræmte det mig med alle de ulykkelige historier der er i forskellige grupper, hvor nogle kræftramte bliver virkelig syge af den konventionelle kræftbehandling.

Men for mig at se, betyder det også noget hvor i livet man står. Jeg har ikke små børn, der er afhængige af mig. Jeg har ingen jeg skal stå til regnskab overfor, hvis jeg vælger "forkert". Lykkeligvis bakker min mand mig op i den beslutning, der føles rigtig for mig.

Overvejelser ved valg af kræftbehandling

Der er her tale om en utrolig svær og personlig beslutning, der involverer en række komplekse overvejelser. Man er i høj grad bevidst om, at dette valg kan få fatale følger. Derfor undlader mange at tage stilling og lader sig i stedet føre gennem konventionel kræftbehandling. Dog giver denne taktik ikke i sig selv sikkerhed for et lykkelig udfald.

Personligt tror jeg, at det har afgørende betydning, at man vælger og tager ansvar. Det er i høj grad styrkende for psyken at føle, at man tager kontrollen tilbage. Desværre erfarer man ofte, at det kræver både mod og styrke.

Fortsættes...

Kræftdiagnosens betydning

Faktorer der kan have betydning for dit valg af kræftbehandling eller supplerende kræftbehandling

Type og stadium af kræften

• Hvilken type kræft er det, og hvor fremskreden er den (størrelse og afgrænsning på tumor)

• Er kræften lokaliseret, eller har den spredt sig til andre dele af kroppen (er der metastaser)

• Hvad er prognosen for overlevelse ved traditionel kræftbehandling i forhold til ingen eller alternativ eller komplementær kræftbehandling

Behandlingsmuligheder

Personlige værdier og præferencer

• Hvad er dine personlige værdier og overbevisninger om sundhed og velvære

• Hvilken grad af risiko og usikkerhed er du villig til at acceptere (usikkerhed er dog kræftens faste følgesvend - uanset hvad)

• Hvilken rolle spiller din tro, kultur, ægtefælle/samlever, familie og øvrige nærmeste i beslutningsprocessen

• Vægter du kvalitet af din resterende levetid fremfor kvantitet

Psykologisk og følelsesmæssig håndtering

• Hvordan håndterer du kræftdiagnosen og den følelsesmæssige belastning ved kræft

• Har du et stærkt støttenetværk af ægtefælle/samlever, familie og venner

• Har du adgang til psykologisk og følelsesmæssig støtte til at hjælpe dig gennem behandlingen

Økonomiske overvejelser

• Hvad er omkostningerne ved de forskellige behandlingsmuligheder, og hvordan dækker du dem

• Har du sygeforsikring, der dækker visse former for alternativ kræftbehandling

• Kan du klare de potentielle tab af indkomst eller øgede udgifter på grund af den valgte behandling

Der er ikke noget "rigtigt" eller "forkert" svar, når det kommer til valg af kræftbehandling. Den bedste beslutning er den, der er baseret på en grundig vurdering af alle de relevante faktorer, sammenholdt med dit individuelle behov og dine ønsker.

Hvordan går det andre

Inden du vælger, kan du overveje at besøge nogle af de grupper der er listet op på siden Sociale Grupper. Så vil du se, at kemo og strålebehandling ikke altid kun er lykken, men derimod kan være særdeles problematisk.

Fortsættes...

Traditionel kræftbehandling

Traditionel kræftbehandling er dækket af det offentlige og omfatter stort set altid:

Dette er ment både kurativt (helbredende) og præventivt (forebyggende). Rækkefølgen er nogle gange med kemoterapi og strålebehandling først – med henblik på at skrumpe tumor, så kirurgisk fjernelse bliver mere effektiv og/eller mere skånsom.

Desuden giver visse kræfttyper anledning til at tilbyde yderligere behandlinger, som f.eks. Immunterapi, Hormonterapi mm.

Effektiv - men ingen sikkerhed

Disse kræftbehandlinger er for det meste nogenlunde effektive til at kurere eller kontrollere kræft, men man skal være opmærksom på, at de dels kan have forskellige grader af bivirkninger, dels er de ikke nogen garanti for, at kræften ikke kommer igen (recidiv) – samme sted eller andet sted på/i kroppen.

Man skal også være opmærksom på, at der er en del patienter, der får så alvorlige bivirkninger og senfølger af traditionel behandling, at det gør deres tilbageværende liv decideret vanskeligt at håndtere og nyde.

Spørg din behandlende læge om prognosen med og uden efterbehandling. Så kan du træffe beslutning på et mere oplyst grundlag.

Fordele ved traditionel kræftbehandling

• Kan i mange situationer være effektiv til at kurere eller kontrollere kræft

• Støttes af omfattende videnskabelig forskning

• Tilbydes af læger og andre sundhedspersoner med relevant uddannelse og erfaring

Ulemper ved traditionel kræftbehandling

• Har ofte bivirkninger, der kan være alt fra milde til virkelig alvorlige (herunder død)

• Kan være fysisk og følelsesmæssigt krævende (ud over udtalt træthed og øget modtagelighed for infektioner, kan f.eks. hårtab være af betydning for selvværdsfølelsen)

Fortsættes...

Alternativ kræftbehandling

Alternativ eller komplementær kræftbehandling har ry for at være useriøst.

Men det er i mange tilfælde fuldstændig uberettiget. Ikke mindst hvad angår repurposed drugs er virkningen ved bekæmpelse af kræft veldokumenteret.

Vælger man komplementær kræftbehandling, bør man overveje og gerne undersøge dennes evidens. Denne mangler ofte videnskabelig underbygning, men en grad af evidens kan bero på stort erfaringsgrundlag. Under gennemgang af de enkelte Alternative kræftbehandlinger er bedst muligt forsøgt at underbygge seriøsiteten, ved at linke til relevante artikler og undersøgelser nederst på hver side (under Links).

Også risiko og potentielle interaktioner med ens nuværende kræftbehandling skal overvejes (hvis du vil fortsætte denne).

Der er virkelig mange forskellige former for alternativ og komplementær kræftbehandling og disse bruges oftest i en kombination, den enkelte har tillid til.

Nogle af de vigtigste alternative kræftbehandlinger (For dem alle gælder, at de ikke bør stå alene, men indgå som supplerende behandlinger)

Se også Yderligere Tiltag

Se også Mine Bedste Råd

Effekt af alternative og komplementære tiltag

I Danmark er alternative kræftbehandlinger ikke dækket af det offentlige. Men det siger ikke noget om effekten af disse behandlinger.

Hvilke behandlinger vi tilbydes, er reelt en politisk beslutning. Dog ligger der videnskabelig evidens bag beslutningerne.

Men det betyder, at tiltag, hvis virkning ikke har været underlagt videnskabelige forsøg (da ingen har økonomisk interesse i dette), således ikke kan komme i betragtning.

Det er værd at bemærke, at der ikke er garanti for, at man bliver rask eller undgår recidiv, selv for de kræftbehandlinger, hvis effekt er videnskabeligt dokumenteret. For at styrke sin situation kan det derfor være gunstigt at kombinere indsatser.

Kommuniker

Hvis du mener, at det er relevant for dig, så tal (om muligt) åbent med din læge, onkolog og andre sundhedspersoner om din interesse i alternativ kræftbehandling. Samarbejde kan have betydning for at sikre en koordineret og dermed optimal tilgang til din behandling.

Lægers viden om kost og kosttilskud

Vær bevidst om, at læger ved ufatteligt lidt om kost og kosttilskud. Det indgår stort set ikke i deres uddannelse, og kun ganske få læger får, på et senere tidspunkt selv interesse for dette område.

Behandlingsvejledningen

Du skal forvente, at lægen som udgangspunkt vil anbefale den kræftbehandling, som Behandlingsvejledningen foreskriver for din kræfttype og udbredelse. (se beskrivelse af denne problematik under Behandlingsvejledningen).

Du skal endvidere være opmærksom på, at det, på grund af en sådan vejlednings eksistens, vil være vanskeligt for lægen at fravige den officielle Behandlingsvejledning.

ICAK (Informationscenter for Alternativ Kræftbehandling) oplyser

"Trygfonden og Mandag Morgen udgav i 2016 rapporten Sundhedsvæsnet ifølge danskerne, på baggrund af den hidtil bredeste og mest dybdegående undersøgelse af danskernes forhold til det samlede sundhedsvæsen.

Ifølge rapporten vil knap otte ud af 10 danskere gerne tale med lægen om alternativ behandling. Dette står i skærende kontrast til den virkelighed vi oplever her på ICAK. Nemlig at mange kræftramte er blevet afvist af lægen, hvis de har ønsket at tale om alternative/komplementære behandlinger."

Det kan lade sig gøre

På Vejle Sygehus er de fuldstændig åbne overfor, at kræftpatienter kan have ønske om at supplere kræftbehandlingen med andre (komplementære) tiltag. De er ligeledes åbne for, hvis patienterne alene ønsker alternativ kræftbehandling. Det bør her bemærkes at Vejle Sygehus har nogen af Danmarks bedste prognoser for kræftpatienter. Måske fordi de ser på helheden og tager patienten med på råd...

Se Vejle Sygehus' folder om deres syn på patienters ønsker om komplementær behandling. Folder fra Vejle Sygehus

Hjælp at hente

Husk, at du ikke er alene på din kræftrejse.

Der er mange ressourcer til rådighed til at støtte dig, både online (se links nedenfor) og i dit lokalsamfund.

Læs

Overvejer du alternativ krætbehandling, så sæt dig ind i, om andre har haft glæde af den samme. Der er sjældent videnskabelig evidens for behandlingen (undtagen med Repurposed Drugs), men hvis mange i din situation har haft gavn af en behandling, så er der en vis sandsynlighed for, at det samme vil gælde for dig.

At overkomme det umulige

Annette Fredskov - Marathonkvinden - fik sclerose, hvorefter hun satte sig for at løbe 366 marathoner på 365 dage. Og hun gennemførte!

Det kan du også - når du lige får sundet dig og lagt en strategi.

Lyt til din intuition

Når du er færdig med at læse her, så er tiden måske kommet til at mærke efter. Hvad siger din krop dig? Hvad siger din intuition? Hvad er det bedste valg for lige dig? Hvis du har muligheden, så mediter på spørgsmålet.

Jeg er sikker på, at du træffer det rigtige valg.

Du er velkommen til i eget navn eller anonymt at stille afklarende spørgsmål i denne Facebook gruppe. Her er hjælp at hente fra bruger til bruger.

Se også Mine bedste råd

Se også Second opinion

Se også Behandlinger

Links

Ring til Tidsellinjen

Du skal ikke stå alene (Kræftens Bekæmpelse)

Risiko for ny kræft efter behandling - Tidslerne

Hvad er Alternativ kræftbehandling (ICAK, Informationscenter for Alternativ Kræftbehandling)

Senfølger efter traditionel behandling - Tidslerne

Alternativ kur reddede mit liv (TV Syd)

Tager du kosttilskud (Sygehus Lillebælt (Vejle Sygehus))

Tidslerne (fravalg af traditionel behandling)

Sundhedsvæsenet ifølge Danskerne (danskepatienter.dk)

Tidligere kræftpatient: Jeg var helt vanvittigt bange (Politiken)

Lille studie: Kemoterapi kan få brystkræft til at sprede sig (Videnskab.dk)

Hvorfor vil læger ikke hjælpe ”dødsdømte”? (Sundhedspolitisk Tidsskrift)

Hvad du læser på Jeg har Kræft er ikke en anbefaling. Søg kompetent vejledning.

  • Denne hjemmeside for kræftramte og pårørende, er oprettet og holdes ajour frivilligt og uden beregning af Hanne Kjær Uhlig, sygeplejerske
  • Der kan ikke uden aftale doneres penge til driften af Jeg har Kræft