Repurposed drugs (genanvendt medicin):
.
Hvad er repurposed drugs?
Repurposed drugs, eller genanvendte lægemidler, er eksisterende lægemidler, som oprindeligt blev udviklet til at behandle én sygdom, men som viser sig at være effektive mod andre sygdomme, herunder kræft. De har typisk ubetydelige bivirkninger i forhold til konventionel medicin.
Hvorfor bruger man repurposed drugs?
Der er flere gode grunde til at bruge repurposed drugs. For det første er det ofte meget dyrere og tidskrævende at udvikle helt nye lægemidler. Ved at genanvende eksisterende lægemidler kan man spare både tid og penge. For det andet har disse lægemidler allerede været testet på mennesker, så vi ved mere om deres sikkerhedsprofil.
Hvordan ved man, at repurposed drugs er sikre?
Et repurposed drug er allerede godkendt til behandling for anden lidelse. Ofte tager komplementære (alternative) behandlere disse i brug længe før myndighederne godkender dem til behandling af kræft. Det sker på basis af videnskabelige artikler, der har vist positivt resultat. (Se nedenfor).
Hvad er COC-Protokollen?
COC-protokollen er en behandling, der kombinerer 4 lægemidler, som man mener har en positiv effekt på kræftceller. Ideen er, at disse lægemidler sammen gør det sværere for kræftcellerne at vokse og sprede sig, idet de blokerer såkaldte pathways. (Fænomen er beskrevet andetsteds på sitet) COC-protokollen er en ny og tilsyneladende effektiv måde at kombinere kendt medicin for at bekæmpe kræft. Læs mere nedenfor.
Repurposed Drugs mod kræft
Repurposed drugs, også kendt som "off-label brug", er et spændende område inden for kræftforskning. Det betyder at man bruger et allerede godkendt lægemiddel (normalt stort set uden, eller med ganske få bivirkninger) til at behandle en kræftform, som det ikke oprindeligt var beregnet til.
Hurtigere og billigere udvikling
Da lægemidlet allerede er godkendt og testet, kan godkendelsesprocessen for kræftbehandling være betydeligt hurtigere og billigere sammenlignet med udvikling af helt nye lægemidler. Der er dog læger, der vælger at bruge disse off-label præparater allerede på nuværende tidspunkt.
Øget tilgængelighed
Mange off-label mediciner er generiske (altså kan fås i tilsvarende, men billigere produkter end de oprindelige), hvilket gør dem mere tilgængelige og billigere for patienter sammenlignet med nye kræftlægemidler.
Nye behandlingsmuligheder
Off-label medicin kan tilbyde nye behandlingsmuligheder for kræft. Herunder for kræftformer, der i øjeblikket er vanskelige eller umulige at behandle effektivt med eksisterende metoder.
Opsigtsvækkende beskrivelser
Der findes efterhånden adskillige beretninger om ret enestående virkning ved endog alvorlige tilfælde af kræft.
Desuden er der en del, der enten benytter off-label produkter parallelt med den traditionelle behandling eller lader repurposed drugs træde i stedet for den behandling de bliver tilbudt af det etablerede system. (Selv har jeg valgt det sidste - dog tog jeg imod operation).
Opdeling efter virkning:
For overskueligheden har jeg opdelt de repurposed drogs der er beskrevet her i 3 grupper efter virkemekanisme.
1. Immunmodulerende Midler
Denne gruppe omfatter medikamenter, der primært påvirker immunsystemet og kan hjælpe kroppen med at bekæmpe kræftceller mere effektivt. Dette gælder:
Se også Ivermectins immuntoksiske effekt
Se også Mebendazol hæmmer spredning af kræft
2. Cellecyklus- og Angiogenese-hæmmere
Denne gruppe omfatter medikamenter, der påvirker celledeling og blodkarudvikling i tumorer. Dette gælder for:
NSAID'er (non-steroide antiinflammatoriske lægemidler)
3. Diverse og Eksperimentelle Midler
Denne gruppe omfatter medikamenter med mere specifikke virkningsmekanismer eller som er under intensiv forskning.
Desloratadin, Mildin (og andre allergimidler)
Også kaldet (Antabus), oprindeligt kendt som et middel mod alkoholisme. Ved at påvirke kræftcellernes evne til at bortskaffe affald, kan disulfiram potentielt dræbe kræftceller og forbedre overlevelsen hos patienter med visse kræftformer.
Se også Mebendazol hæmmer spredning af kræft
Forskning
Repurposed drugs, også kendt som drug repurposing, er et spændende og lovende forskningsområde inden for kræftbehandling. Det handler om at finde nye anvendelser for allerede godkendte lægemidler. I stedet for at udvikle helt nye stoffer, undersøger forskere, om eksisterende medicin, der bruges til andre sygdomme, herunder om de kan være effektive mod kræft. Selvom denne forskning langtfra foregår lige så entusiastisk som forskning indenfor nye og patenterbare præparater, er der trods alt nogle læger, der interesserer sig for området.
Hvorfor repurposing:
Tid og omkostninger
Udviklingen af nye lægemidler er en lang og kostbar proces. Ved at genbruge allerede godkendte lægemidler kan man spare både tid og penge.
Sikkerhedsprofil
Da lægemidlerne allerede er godkendt til anden brug, er der allerede en del viden om deres sikkerhedsprofil. Dette kan forkorte den tid, det tager at få et nyt lægemiddel på markedet.
Bredere anvendelsesområde
Mange sygdomme, herunder kræft, har komplekse årsager. Ved at kombinere lægemidler med forskellige virkningsmekanismer, kan man opnå en mere effektiv behandling.
Hvordan fungerer det
Identifikation af potentielle kandidater
Forskerne bruger store databaser og computermodeller til at identificere eksisterende lægemidler, der kan have en effekt på kræftceller.
Laboratorieforsøg
De udvalgte lægemidler testes in vitro (i laboratoriet) på kræftceller for at se, om de har en hæmmende effekt på cellevæksten eller inducerer celledød.
Dyreforsøg
Hvis et lægemiddel viser lovende resultater i laboratoriet, testes det på dyremodeller for at undersøge dets effekt og sikkerhedsprofil.
Kliniske studier
Til sidst gennemføres kliniske studier på mennesker for at bekræfte lægemidlets effektivitet og sikkerhed.
Håb om hjælp
Ud over den officielle forskning, er der en del mennesker, der gennem netværk hører om bemærkelsesværdige virkninger af kendte medikamenter (og/eller kosttilskud) og får hjælp til at afprøve disse via holistiske læger - eller egen praktiserende læge. De mange gode resultater skaber grobund for at flere og flere skaffer sig adgang til repurposed drugs.
Dette gælder ikke mindst for nogle, der er opgivet af det etablerede system, og dermed ikke rigtig har noget at miste.
Ikke sjældent rapporteres om, hvad jeg må anse for mirakuløs virkning. Dette bidrager således både til kvalitetstid for de, der har gode erfaringer og til håb om en bedre og længere fremtid for mange andre. Og for en kræftramt har velbegrundet håb en helt særlig værdi. ❤
Blokering af Pathways
Her er et skema for blokering af pathways, et begreb som bl.a. Jane McLelland arbejder med for at forhindre at næring når frem til kræften. Her er det viste for Glioblastom, udarbejdet af Ulrik Hedrich Munk. Under de enkelte repurposed drugs og kosttilskud kan ses virkemåde. Til skema.
Udfordringer og fremtidsperspektiver
Selvom repurposing af lægemidler er et lovende felt, er der også udfordringer. For eksempel kan et lægemiddel, der virker godt mod en type kræft, være mindre effektivt mod en anden. Derudover kan der være uventede bivirkninger, når et lægemiddel anvendes til en ny indikation.
Trods disse udfordringer er der stor optimisme omkring potentialet for repurposed drugs. Forskningen på området fortsætter med at udvikle sig, og der kommer hele tiden nye og spændende resultater. Repurposing af lægemidler kan revolutionere kræftbehandlingen og give patienterne nye og mere effektive behandlingsmuligheder.
Konklusion
Det skal bemærkes, at repurposed drugs som medicin mod kræft ikke er en mirakelkur (ligesom alt andet heller ikke er det). Der er stadig behov for mere forskning for at forstå deres effektivitet, bivirkninger og langsigtede virkninger i kræftbehandling. (Og det kommer vi formentlig til at vente ganske længe på, da der ikke er økonomiske interesser i at forske i medikamenter der ikke længere kan patenteres).
Men samtidig må man erkende, at der tilsyneladende er mange, der har haft nærmest mirakuløse erfaringer med en sammensætning af denne type medicin - oftest kombineret med kosttilskud og kostændring.
Interaktion
Vær som nævnt ovenfor opmærksom på, at visse lægemidler kan interagere med hinanden, såvel som med kosttilskud. Det betyder at der kan opstå utilsigtede virkninger, når disse kombineres.
Hvis du er i tvivl, kan det tjekkes her:
Se også Mebendazol hæmmer spredning af kræft
Se også Ivermectins immuntoksiske effekt
Se også Kræft som Metabolisk lidelse
Se også Kræftbehandling baseret på den Mitochondrielle stamcelle-forbindelse
Se også Holistiske læger - Oversigt
Se også Parasittens vej til kræft
Til topmenu
Links
Interaktioner (søg på præparater) (Interaktionsdatabasen, Lægemiddelstyrelsen)
Cellernes stofskifte (Center for kræftforskning, Instagram)
How to starve cancer (Jane McLelland hjemmeside)
Joe Tippen Cancer Story (Cancer Survivers Network)
Drug repurposing for cancer therapy (Signal Transduction and Targeted Therapy)
Database repurposing drugs in oncology (Anticancer Fund)
Repurposing drugs for rare diseases, cancer and beyond (Elsevier)
Hvorfor vil læger ikke hjælpe ”dødsdømte”? (Sundhedspolitisk Tidsskrift)
Tidslerne (Repurposed drugs)
Repurposing approved drugs for cancer therapy (PubMed)
Bog: Surviving Cancer, COVID-19, and Disease: The Repurposed Drug Revolution (Af Justus Robert Hope)
Repurposing approved drugs for cancer therapy (PubMed)
Kilde
#Repurposed drugs
Gemini/Bard.ai www.gemini.com d. 30.06.24 om (bearbejdet senest opdateret d. 26.10.24)
❤
Hvad du læser på Jeg har Kræft er ikke en anbefaling. Søg kompetent vejledning.