Jeg har KræftEnglish
Jeg har Kræft
English

Worst case scenario for dig der har kræft

(Til menu)

Vi reagerer alle forskelligt på de tilskikkelser livet bringer os. Men vi har oftest det til fælles, at vi gerne vil sætte et aftryk, der kan glæde vores efterladte og vise at vi har været her.

Det eneste sikre i livet

Når man får kræft konfronteres man med døden - eller rettere med muligheden for at den er forestående og angsten for dette. Den død, der principielt er det eneste sikre i livet - men som vi alligevel - lykkeligvis - i hverdagen oftest fortrænger.

Med kræftens indtog i vores liv, kan vi selvfølgelig vælge fortsat at ignorere det uundgåelige, at en dag bliver den sidste. Men vi kan også forsøge at forberede os bedst muligt og dermed bevare en grad af kontrol.

Worst case

Når der opstår en kritisk situation (som en kræftdiagnose må siges at være), har jeg personligt altid behov for at forestille mig at det værst tænkelige vil ske. Herefter finder jeg frem til hvordan det i givet fald skal håndteres indenfor mulighederne. Så snart jeg har fået styr på hvad der skal til for at jeg bedst muligt kan klare mig, kan jeg koncentrere mig om at komme videre.

Når jeg læser om, at der kan komme strømafbrydelse, telekommunikation kan svigte osv., så gennemtænker jeg hvad der skal til i en krisesituation. Anskaffer det fornødne - og slipper det fuldstændig igen, for nu kan jeg ikke med rimelighed gøre mere. Det er tilfredsstillende og beroligende.

Testamente

Så dagen efter konsultationen, hvor jeg fik stillet diagnosen Kræft, satte jeg mig til at få fuldstændig styr på en årlig opdatering af testamente og alt hvad dertil hører. Det burde naturligvis være på plads under alle omstændigheder, men det er ikke altid jeg lige får taget hånd om det.

Selv har jeg for længst besluttet hvilke minder mine efterladte skal have fra mig - altså hvad de skal arve.

Hvad med dig

Har du/I styr på jeres testamente? Ellers få det på plads. Nu er en god lejlighed.

Hvis du ikke allerede har disponeret, kan du måske overveje at sætte navn på ting du gerne vil have bliver i familien eller som kan være et godt minde om dig - hvis du mener at det kunne være fint for efterladte.

Strukturer

Du kan udfærdige en liste, hvor det er angivet hvem der skal have hvad. Husk at få 2 vidner, der ikke er arvinger, til at bekræfte med deres underskrift (navn, sted, dato, cpr.nr.), så det bliver en testamentarisk disposition. Eller bedre, du kan få udfærdiget et egentligt notartestamente.

Du kan også overveje at spørge dine nærmeste om der er noget, de gerne vil modtage som minde. Herved sikrer du dig at det vil glæde dem.

Frihed

Det fungerer sådan for mig, at først når jeg har fået alt nødvendigt på plads, for det tilfælde, at jeg lige straks dør, føler jeg mig fri af situationen og kan igen hellige mig livet.

Gaven fra min mor

Da min mor, som døde af kræft, var klar over, at hun næppe ville være med til sit elskede oldebarns konfirmation (han var dengang 4 år), udtænkte hun en alternativ plan.

Hun iførte sig festligt tøj og fik min søn til at videooptage hende (det var i 2000, så det var endnu ikke helt almindeligt). Her holdt hun en smuk tale til sit oldebarn. Og ved sin konfirmation, fik han overbragt optagelsen. Trods hans 14 år, hvor materielle gaver normalt kan være af stor betydning, viste det sig at være den gave, der glædede ham mest af alle - uden sammenligning.

Udfordring

Det er hermed mit forslag, ja ligefrem min udfordring til dig, der måtte have børn, børnebørn eller andre, for hvem der er en stærk gensidig tilknytning:

Tænk over hvordan du kan give de gaver, du glæder dig til i fremtiden. Det skal du gøre både for din egen skyld, og ikke mindst for dine børns skyld.

Ikke optimalt

Dette er selvfølgelig ikke en optimal løsning. Men det er for nogen af os den løsning, der i den givne situation (med en kræftdiagnose) er mulig.

Vær sikker på at være tilstede

Hvis du træffer de rette forberedelser, kan du sikre dig, at du på den ene eller anden måde vil være tilstede ved eksempelvis dine børns store dage i fremtiden. Der er jo ingen begrænsninger på hvor mange breve man kan skrive eller optagelser man kan lave.

Forslag

Du kan eksempelvis lave/købe gaver med tilhørende kort og/eller videooptagelse med smukke og kærlige ord til dine (måske) efterladte i forbindelse med:

  • Konfirmation
  • Studentereksamen/anden skelsættende eksamen
  • Endt uddannelsesforløb
  • Bryllup
  • Første barn

Du kan også i stedet skrive breve, eller hvis du foretrækker at udtrykke dig mere kunstnerisk, lave et maleri, indspille en sang, eller hvad der føles naturligt for dig.

Du kan gøre det fortroligt, så kun de, du tænker på, skal se det. Eller du kan gøre det til et indslag, der skal være en del af den givne fest.

Husk at give besked

Og når det hele er på plads, kan du fortælle en du har tillid til, hvor det i givet fald skal findes.

Fremtiden

Hjælp dine børn og/eller din partner med at planlægge fremtiden. At have en plan kan give en følelse af ro og kontrol. Dette kan omfatte at tale om ønsker for børnenes fremtid, såsom økonomiske forhold, værgemål, hvis dette er aktuelt, og øvrige praktiske arrangementer.

Stress

Få alt på plads. For de spørgsmål der ikke er fundet løsning på, repræsenterer problemer. Og uløste problemer afføder stress. Og stress er ikke det bedste vilkår for at blive rask igen, og dermed selv kunne overbringe hvad der er forberedt.

Og så LEV

Herefter kan du gøre som Nuser lægger op til, da Søren Brun erklærer:

"En dag skal vi dø"

Hertil svarer Nuser:

"Ja, men alle de andre dage skal vi ikke!"

Der er altid håb

Fremtiden med en kræftdiagnose er usikker. Men giv ikke op. Der er altid noget at kæmpe for og noget at leve for. Selvom det kan føles ensomt, er vi aldrig alene. Vi kan altid få støtte. Der er altid håb.

Hilsen til dig

Jeg håber inderligt at du, der læser dette, selv får lejlighed til at overrække hvad du har forberedt, at du overkommer forhindringerne. Jeg ønsker dig alt det bedste.

Kh. Hanne

Se også Mine bedste råd

Se også Kom godt herfra

Se også Nærdødsoplevelser

Se også Derfor vil jeg leve

Til topmenu

Tak for tip

Til Lone Thorup Nielsen fra fb-gruppen Jeg har Kræft

Links

Bog: Altid allerede elsket

- en musiker finder fred i eget hus (af Peter Bastian)

Film: Noter til min søn (Netflix)

Ny film: Lige i hjertet - PS. I love you (Information)

Hvad du læser på Jeg har Kræft er ikke en anbefaling. Søg kompetent vejledning.

  • Denne informationsside for kræftramte og pårørende er oprettet og holdes ajour frivilligt og uden beregning af Hanne Kjær Uhlig, sygeplejerske. Om/Kontakt
  • Der kan ikke uden aftale doneres penge til driften af Jeg har Kræft