Derfor vil jeg leve - og overvinde kræften
I sin bog: "Nøgler til spontan helbredelse", beskriver forfatteren Kelly A. Turner, hvordan én af de afgørende nøgler er: Gode grunde til at leve.
I denne sammenhæng udtaler en af de, der refereres til: "Gennem hele dette forløb er jeg blevet overbevist om, at hjernen er det mest kraftfulde og mindst forståede organ i menneskekroppen. Jeg tror, den styrer hele vores maskineri, og at dens naturlige evne til at helbrede er enorm."
Viljens betydning for at vinde
Forståelsen af, at viljen til at leve spiller en afgørende rolle for kræftpatienters helbredelse, er de senere år i stigende grad blevet anerkendt inden for både den medicinske og psykologiske verden. Det er en kompleks sammenhæng, hvor både fysiske og psykiske faktorer interagerer på dybe måder, vi endnu ikke forstår eller kan kortlægge. Men som vi må konstatere ser ud til at finde sted.
Hvorfor er viljen til at leve så vigtig for en kræftramt
Immunsystemet
Et stærkt immunsystem er afgørende for at bekæmpe kræft. Undersøgelser tyder på, at en positiv indstilling og viljen til at leve kan styrke immunsystemet. Når kroppen er i en tilstand af stress og negativitet, kan immunforsvaret omvendt svækkes.
Smertehåndtering
At have noget at leve for kan hjælpe med at håndtere smerte og andre fysiske symptomer, der ofte følger med kræft eller kræftbehandlingen. Når man har et stærkt ønske om at være til stede for sine nærmeste, opleve glæde eller nå bestemte mål, kan det give en stærkere motivation til at håndtere udfordringerne ved sygdommen.
Adherence til kræftbehandlingen
Patienter med en stærk vilje til at leve er ofte mere tilbøjelige til at følge deres behandlingsplaner - det være sig konventionelle eller alternative kræftbehandlinger. Dette er afgørende, da en konsekvent behandling øger chancerne for succesfuld resultat.
Psykisk velvære
En positiv indstilling og håb kan forbedre det psykiske velvære betydeligt. Dette kan føre til mindre angst og depression, hvilket igen kan have en positiv indvirkning på det fysiske helbred. Du kan praktisere Taknemmelighed og du kan benytte Tapping til at sikre psykisk balance.
Social støtte til kræftpatient
Når man har klare mål og ønsker for fremtiden, kan det være lettere at opbygge et stærkt socialt netværk. Støtte fra familie og venner kan være en vigtig kilde til styrke og motivation. Og det har vist sig at have stor betydning for overlevelsen.
Hvordan styrkes viljen til at leve
Skab motivation
At have noget at se frem til kan give et formål og en følelse af mening. Det kan være alt fra at fejre en særlig begivenhed til at lære en ny færdighed.
Opbygge et stærkt socialt netværk
Omring dig med positive og støttende mennesker. Deltag i aktiviteter, der giver glæde og forbindelse til andre. Fungerer dette ikke for dig, så vær med i nogle Sociale Grupper, f.eks. på Facebook.
Udtrykke følelser
Det er vigtigt at tale om sine følelser og bekymringer. Samtaleterapi eller støttegrupper kan være værdifulde redskaber.
Øve mindfulness og afspændingsteknikker
Disse teknikker kan hjælpe med at reducere stress og angst og øge kroppens evne til at hele og komme sig over kræften.
Fokusere på det positive
Selv i de mest udfordrende tider af dit kræftforløb er det vigtigt at finde glæde i de små ting. Også her kan Taknemmelighed være til stor hjælp.
Viljen til at leve er ikke i sig selv en garanti for helbredelse. Men det er en vigtig faktor, der kan bidrage til en bedre livskvalitet og øge chancerne for succesfuld behandling.
Sæt dig mål
Du står midt i en af livets største udfordringer. Kræftdiagnosen har vendt op og ned på alt, og det er helt naturligt at føle sig overvældet. Men selvom kræften fra nu er en del af din historie, behøver den ikke at definere den.
Hvorfor mål har betydning
At sætte sig mål er som at tegne et landkort til en ny destination. Det giver dig retning, motivation og en følelse af kontrol midt i alt det usikre.
Du bliver kaptajnen
Når du sætter dig mål, bliver du samtidig aktiv i din egen helbredelse. Du overtager styringen og bliver arkitekten bag din egen historie.
Håbet tændes
At have noget at se frem til, giver dig håb og energi til at kæmpe videre. Selv de mindste skridt mod dine mål kan føles som store sejre.
Find dine mål
Start i det små
Tænk på de små ting, der gør dig glad. Måske er det en gåtur i naturen, en god bog eller et hyggeligt samvær med familien.
Drøm stort
Tænk på de ting, du gerne vil opleve, når du igen er tilstrækkelig ovenpå efter din kræftbehandling. Måske er det en rejse, et nyt projekt eller bare at kunne nyde hverdagen.
Vær realistisk
Det er vigtigt, at dine mål er både inspirerende og realistiske. Start med små, opnåelige mål, og byg gradvist videre.
Eksempler på mål
Fysiske mål
- Gå en tur hver dag
- Spise mere grøntsager
- Lave lidt let motion, når du har energi
- Se en kunstudstilling
- Til koncert eller fodboldkamp
- Få set den film der aldrig blev til noget
- Begynde at danse
- Kom i Tivoli og prøv noget af det der var sjovt for år tilbage
- Få set Botanisk Have, Glyptoteket, Nationalmuseet, Ny Carlsberg Glyptotek, En forestilling på Det Kongelige Teater, Egeskov Slot, Kerteminde Havn, Funen Village, Aarhus Kunstmuseum, Den Gamle By, Moesgaard Museum, ARoS Aarhus Kunstmuseum, Nationalpark Mols Bjerge, Silkeborg Badeanstaltsøen, Ribe, Sønderborg Slot, Christiansfeld eller lgn.
Mentale mål
- Lære noget nyt, f.eks. at strikke eller spille et instrument
- Meditation eller lave Åndedrætsøvelser
- Tilbringe tid i naturen
- Læse en af de gode bøger der ligger og venter eller find en fra denne liste Litteratur
- Finde en kreativ hobby (tegning, keramik, foto osv.)
Emotionelle mål
- Skrive dagbog
- Tale med en terapeut
- Tilbringe tid med mennesker, der giver dig energi
- Styrke bånd til familien
- Udvide sociale netværk eller meld dig ind i nogle Sociale Grupper, f.eks. på Facebook
Sådan når du dine mål
Skriv det ned
At skrive dine mål ned gør dem mere konkrete og hjælper dig med at holde fokus.
Vær fleksibel
Livet med kræft er uforudsigeligt. Det er okay at justere dine mål undervejs.
Beløn dig selv
Når du når et mål, så fejre det! Det kan være en lille gave, en særlig aktivitet eller bare et øjeblik for dig selv.
Find støtte
Tal med dine nærmeste, en støttegruppe eller en terapeut om dine mål. Deres støtte kan være guld værd.
Du kan også kontakte Kræftens Bekæmpelse, der både kan træffes telefonisk og via mail. Læs mere om Kræftens Bekæmpelse eller gå direkte til Kræftlinjen.
Konklusion
Din rejse mod helbredelse for kræft er unik. Der er ingen facitliste. Det vigtigste er at finde de mål, der giver dig mening og motivation. Og du har ingen begrænsning. Når du er klar, udvider du målene. Måske vil du opleve, at din evne til at opnå det du gerne vil, er øget, i stedet for at være indsnævret. Simpelthen fordi du prioriterer det.
Jeg ønsker dig al mulig held og lykke med dine projekter og din rejse mod at blive fri af kræft.
Se også Følelser
Se også Joe Dispenza
Se også Meditation
Se også Bevægelse med begrænsninger
Se også Åndedræt
Se også Sociale relationer
Se også Tro flytter bjerge - psykens betydning
Se også Worst case scenario
Til topmenu
Links
Nøgler til spontan helbredelse af Kelly A Turner (udsolgt fra forlaget)
17 grunde til at leve (Udforsk Sindet)
Hvad er dine grunde til at leve? (Karen Hessel)
Bog: Gode grunde til at vælge livet - håndbog i depression (Af Matt Haig)
42 ting der gør livet værd at leve (Information)
Kilde
Gemini/Bard.ai www.gemini.com d. 10.09.24 (bearbejdet)
❤
Hvad du læser på Jeg har Kræft er ikke en anbefaling. Søg kompetent vejledning.