Carnivore-diæt illustreret ved del af en stegt kylling på en bradepande.

Carnivore diæt eller kød-diæt ved kræft

Hvad er carnivore diæt

Carnivore-diæten er en restriktiv kost, hvor man udelukkende baserer sin ernæring på animalske produkter. Det vil sige, at man kun spiser kød, alt godt fra havet, æg (også fra fisk) og eventuelt mejeriprodukter. Alle plantebaserede fødevarer, såsom frugt, grøntsager, nødder og korn, er helt udelukket.

Formålet med carnivore-diæten

Tilhængere af denne diæt mener, at den kan føre til en række sundhedsmæssige fordele, såsom vægttab, forbedret fordøjelse og reduktion af inflammation.

Ideen bag diæten er, at ved at eliminere alle plantebaserede fødevarer, kan man undgå potentielle allergener og udløsere for inflammatoriske processer i kroppen. Dog er der (som ved de fleste komplementære behandlinger) endnu ikke tilstrækkelig videnskabelig forskning til at understøtte alle påstandene om fordelene ved en carnivore diæt, der kan være meget restriktiv.

Fordele ved carnivore diæt

Fordelene ved en carnivore-diæt eller kød-diæt, er angiveligt:

Vægttab

Mange oplever betydeligt vægttab på kort tid, da diæten er ekstremt lav på kulhydrater.

Forbedret fordøjelse

Nogle rapporterer om lindring af fordøjelsesproblemer som irritabel tarm-syndrom (IBS) og Crohns sygdom.

Nogle oplever, at diæten kan helbrede tarmen ved at fjerne irritationsfremmende fødevarer.

Øget energi

Mange føler sig mere energiske og har et stabilt blodsukkerniveau.

Lindre autoimmune sygdomme

Nogle hævder, at diæten kan hjælpe med at lindre symptomer på autoimmune sygdomme som leddegigt og psoriasis.

Elimination af triggerfødevarer

For personer med fødevareintolerancer eller allergier kan eliminering af alle plantebaserede fødevarer føre til reduktion af inflammation og forbedring af symptomer.

Klarere hud

Nogle oplever forbedringer i hudens tilstand, såsom reduktion af acne og eksem.

Mental klarhed

Nogle rapporterer om øget mental klarhed og fokus.

Reduktion af inflammation

Ved at eliminere plantebaserede fødevarer, som nogle mennesker kan være følsomme over for, kan kroppen reducere inflammation.

Stabilt blodsukker

Når man føler sult, skyldes det normalt ikke at blodsukkeret er lavt. Det skyldes derimod et fald i blodsukkeret. Så når dette er konstant lavt, vil tendensen til at føle sult reduceres.

Ved at blodsukkeret holdes stabilt på et lavt niveau, er der ikke behov for at bugspytkirtlen med jævne mellemrum skal pumpe større mængder insulin ud i blodbanen (for at insulinen kan reducere blodsukkeret).

Også indtaget af fedt er i sig selv stabiliserende for blodsukkeret.

Forebygger blodpropper

Desværre er både et højt blodsukkerniveau og ikke mindst insulin, stærkt vævsirriterende for indersiden af vores blodkar. Når disse irriteres (først og fremmest af insulinen), opstår der en form for småsår eller ujævnheder. Disse er ideelle forhold for aflejring af kolesterol, der ellers ikke ville have nogen tilbøjelighed til at aflejres. Herved opstår begyndelsen til en kommende blodprop. Ved at holde blodsukkeret stabilt og lavt, undgås denne situation. Og risikoen for blodpropper reduceres væsentligt.

Carnivor fordele ved kræft

Nogle mennesker med kræft vender sig mod alternative behandlingsformer, herunder diæter som carnivor-diæten, i håbet om at forbedre deres sundhed og bekæmpe sygdommen.

De potentielle fordele, der nævnes, inkluderer:

Reduceret inflammation

Ved at eliminere plantebaserede fødevarer, som nogle mennesker kan være følsomme over for, kan kroppen reducere inflammation, som er forbundet med mange sygdomme, herunder kræft.

Øget energi

Det høje protein- og fedtindtag kan give en følelse af øget energi, hvilket kan være gavnligt for kræftpatienter, der ofte oplever træthed.

Vægttab

Hurtigt vægttab kan være ønskeligt for nogle kræftpatienter, og carnivore-diæten er kendt for at fremme vægttab.

Biooptagelighed

Proteiner fra animalske fødevarer er langt nemmere fordøjelige end fra vegetabilske fødevarer, da de har større biooptagelighed. Især for ældre, kan dette være af betydning, da det kan knibe med at holde muskelmassen intakt.

Ingen kulhydrater

Ideen om at udelukkelse af kulhydrater, helt kan have en anticancer-effekt, er en erfaring blandt nogle, der følger diæter som carnivore-diæten. Teorien bag dette er ofte, at kræftceller “elsker” sukker (glukose), som er et produkt af kulhydratnedbrydning, og at ved at begrænse kulhydratindtaget, “sulter” man kræftcellerne.

Der er i øvrigt flere af de, der overvinder deres kræft og bliver fri af påviselig sygdom, der indtager særdeles begrænsede mængder af kulhydrat – ikke mindst de der hurtigt omsættes (højt GI-Index). Så mon ikke det alligevel skulle have en gunstig effekt?

Risici ved carnivore-diæten

Næringsmangel

Vælger man at leve efter en restriktiv diæt som f.eks. kød-diæten, skal man være opmærksom på, at få sit vitamin- og mineralbehov dækket. Dette kan ske på flere måder. Den nemmeste måde er at spise hele dyret (fra hoved til hale – inklusiv indmad). Det er den mest naturlige vej til af være dækket ind. Ønsker man ikke at spise f.eks. indmad, er det nødvendigt at tilføre mineraler i form af kalium og magnesium, der ellers kan give gener – især i form af læg-kramper.

Umiddelbart skulle man tro, at man også kunne komme i mangel på C-vitamin. Men det er ikke almindeligvis et problem, da kulhydrater udvasker C-vitamin, og man netop har udelukket kulhydrater i en carnivore-diæt.

Forværring af tilstanden

Man kan spørge sig selv om en carnivore-diæt er tilstrækkelig alsidig til at dække de næringsbehov man har. I den forbindelse kan man også anlægge det synspunkt, om vi overhovedet som mennesker almindeligvis spiser fornuftigt. Vi spiser en masse forskellige fødevarer, i håb om, at vi får dækket de behov vi har. Alligevel – trods Sundhedsstyrelsens velmenende anbefalinger – er antallet af mennesker der får diverse kroniske lidelser, herunder kræft, fuldstændig ude af kontrol. Så selv om vi gør os umage, må man nok konstatere, at vi famler rundt i blinde. Vi formår ikke normalt at spise med fokus på hvad kroppen skal bruge og hvordan den får dette på en måde, så den belastes minimalt.

Mangel på videnskabelig evidens

Der mangler stærke videnskabelige beviser for, at carnivore-diæten er sundere end hvad der anbefales af Sundhedsstyrelsen. De fleste undersøgelser er små og af kort varighed. (Gemini’s sædvanlige omkvæde).

Samspil med behandlinger

Vær opmærksom på, at en diætændring kan påvirke, hvordan kroppen reagerer på kemoterapi og strålebehandling.

Hvad siger forskningen

Der er meget få videnskabelige studier af høj kvalitet, der undersøger effekten af carnivore-diæten.

Der er således ingen stærke videnskabelige beviser for, at carnivore-diæten kan være en effektiv behandling mod kræft. (Men dette forhold gør sig gældende med en lang række af komplementære behandlinger, så intet nyt i det).

Vigtige overvejelser

Næringsmangel

Hvis du vælger at følge en carnivore-diæt, er det vigtigt at være opmærksom på risikoen for næringsmangel og eventuelt supplere med vitaminer og mineraler. Desuden er det nødvendigt at spise overraskende meget fedtstof og salt. Årsagen er en ændret optagelse af næringsstofferne. Jo bedre kødkvalitet man kan få fat i, jo mindre er risikoen for mangler.

Socialt liv

En carnivore-diæt kan gøre det vanskeligt at deltage i sociale arrangementer, hvor der serveres mad. Det er i forvejen en udfordring at være på en diæt, når man er inviteret og skal sidde til bords – især med fremmede mennesker. Men carnivore er i særklasse vanskelig at navigere i. For det er bestemt ikke woke at spise dyr – tværtimod. Man skal derfor på forhånd ruste sig til at modstå udskamning, når andre, der ikke har forståelse for ens situation, konstaterer at man alene spiser kødet. Men hvis det i høj grad hjælper på de symptomer man har, mon så ikke det går. Det kommer i hvert fald ikke til at standse mig.

Langsigtet bæredygtighed

Det bør overvejes, om du kan opretholde denne diæt på lang sigt. (Her mener jeg at det er nemt, hvis man får det fantastisk godt – og ellers kan man vel bare stoppe igen)

Være skeptisk over for ubegrundede påstande

Der er mange alternative behandlinger, der bliver markedsført som effektive mod kræft, så det er vigtigt at være kritisk og kun stole på information fra pålidelige kilder.

Vær især skeptisk overfor beskrivelse af resultater, der burde forekomme for gode til at være sande. De er som regel netop usande. For ingen har endnu fundet den ultimative kræftbehandling.

Undgå råt kød

Nogle carnivore diæter foreskriver indtagelse af uforarbejdet (råt) kød. Dette mener jeg man bør være særdeles varsom med, da der således er stor risiko for at få problemer med indtag af bakterier, vira, indvoldsorme eller andre former for uønskede parasitter eller mikroorganismer.

Kvalitet

Vær opmærksom på kvaliteten af det kød du spiser, så du ikke i unødigt omfang får ophobning af giftstoffer. Større fisk (og rovdyr) er sene led i fødekæden, og har dermed højere koncentrationer af eksempelvis tungmetaller end man bliver eksponeret for ved planteføde.

Vær tålmodig

Det kan tage tid at se resultater – op til flere måneder -, og det er vigtigt at være realistisk omkring dine forventninger.

Suppler med kosttilskud

Har man valgt at spise efter carnivore-diæt, bør man, som nævnt ovenfor, overveje at supplere med de væsentlige mineraler.

Det drejer sig fortrinsvis om kalium og magnesium. Vil man derudover sikre sig ved også at tilføje C-vitamin, er det uden problemer. Men for de, der spiser hele dyret (nose to tail), burde det ikke være nødvendigt med vitamintilskud.

Som “nulstilling” ved allergi

Det er ikke ualmindeligt at benytte en carnivore-diæt til at få ro i forbindelse med inflammation – typisk på grund af allergi – i kroppen. Når et gunstigt niveau er opnået, kan man herefter begynde at introducere fermenterede fødevarer i henhold til GAPS Diæt (Gut and Psychology Syndrome).

GAPS-diæten kan tage udgangspunkt i carnivore, hvor diæten eliminerer fødevarer, der kan irritere tarmen. Herefter introduceres helende fødevarer som bouillon og fermenterede produkter. Målet er at genopbygge en sund tarmflora og tætne tarmvæggen. GAPS kan hjælpe ved tilstande som IBS, autisme, ADHD og eksem, men kræver ofte langvarig overholdelse og vejledning fra en sundhedsprofessionel.

Konklusion

Carnivore-diæten eller kød-diæten, er en kontroversiel og restriktiv kost, og der er både fordele og ulemper forbundet med den. Det er nødvendigt, at du foretager grundig research og gerne taler med din behandler, før du træffer en beslutning om at følge denne diæt.

Yderligere kommentarer fra Hanne

Dette har været et af de mere overraskende emner at skrive om – især da jeg nåede til de mange links…

Rovdyr

Som mennesker er vi skabt med tandsæt til at spise både animalsk og vegetabilsk føde. Det har gennem tiden gjort det nemmere for os at overleve under forskellige klimatiske forhold. Det er dog ikke mange skabninger der spiser så alsidigt som mennesker. Det er faktisk kun rotter og svin – udover os.

Samtidig må vi erkende, at vores mave ikke er skabt til drøvtyggeri. Vi har ikke to mavesække og vi kan derfor ikke nedbryde og udnytte cellulose.

Desuden har vores mavesyre en surhedsgrad (pH), der er meget udtalt. Vi er dermed skabt til at kunne spise kød råt (hvad jeg bestemt ikke vil anbefale).

Plantefibrene

Du kan tænke, men hvad med alle de gode plantefibre til vores tarmflora? Her må svaret være, at når man er på en carnivore diæt, er der ikke behov for disse fibre. (De kan i øvrigt lige så vel fodre dårlige bakterier, som de gode). Det er desuden meget energikrævende for kroppen at forsøge at nedbryde disse.

Carnivore og kræft

Om en fuldstændig elimination af planteføde på afgørende vis kan udelukke kulhydrater på en måde, der er gunstig for reduktion af kræftcellers vækst, er jeg ikke i stand til at afgøre. Men det påstås ikke sjældent af mennesker, der angiveligt har haft gunstig virkning.

Vil du i gang

Har man lyst til at forsøge sig med denne diæt, kan man jo give det mindst en måned – helst mere og mærke efter om man får det bedre eller dårligere og så tage reaktionen til efterretning. Hvis du fortsætter, så vær særligt opmærksom på ikke at få mangel på næringsstoffer.

Få hjælp

Før du starter bør du konsultere en ernæringsekspert – især hvis du har en underliggende sygdom. Denne kan sikre, at du får al den næring der er nødvendig, samt guide dig sikkert igennem den første tid.

Se og forslag til 2 ugers menu nedenfor (rul til)

Det må du spise

Carnivor-diæten er som nævnt en restriktiv kost, hvor man udelukkende spiser animalske produkter. Det vil sige:

  • Kød (også indmad)
  • Fjerkræ
  • Fisk
  • Skalddyr
  • Rogn
  • Æg
  • Eventuelt mejeriprodukter

I den mest outrerede udgave indtages kødet endda råt – hvilket jeg vil tillade mig decideret at fraråde (af ovenfor nævnte årsager).

Alle plantebaserede fødevarer som frugt, grøntsager, korn, nødder, svampe og bælgfrugter er udelukket.

Eksempel på en dag på carnivor diæt:

Morgenmad

  • Omelet: Lavet på æg med lidt smør eller ghee. Du kan tilsætte lidt salt og peber efter smag.
  • Bacon: Sprødt bacon.

Frokost

  • Rest af omelet: Hvis du lavede en stor omelet til morgenmad, kan du spise resten til frokost.
  • En stor bøf: For eksempel en ribeye eller en mørbrad.

Aftensmad

  • Laks: Grillet eller bagt laks med lidt salt og peber.
  • Kyllingelår: Stegt eller grillet kyllingelår.

Snacks

  • Ost: En skive ost, f.eks. cheddar eller brie (med mindre man vælger versionen, hvor også mejeriprodukter er udelukket).
  • Kødboller: Hjemmelavede kødboller lavet af oksekød.

Drikkevarer

  • Kaffe (Nogle vælger at drikke kaffe, trods kaffebønnen kommer fra planteriget)
  • Postevand

Vigtigt

  • Væskeindtag: Drik rigeligt med vand gennem dagen.
  • Supplementet: Nogle tilhængere af carnivor-diæten anbefaler at tage en multivitamin for at sikre sig, at man får alle nødvendige næringsstoffer.
  • Salt: Der skal indtages ganske meget salt.
  • Fedtstof: Vil man undgå at tabe sig, skal der spises overraskende store mængder fedtstof.

Se og forslag til 2 ugers menu nedenfor (rul til)

Se også Antiinflammatorisk

Se også Autoimmun – Strange Skov Diæt

Se også Alternative Behandlinger – Oversigt

Se også Kræftbehandling baseret på den Mitochondrielle stamcelle-forbindelse

Links

Kilde

#Carnivore

#Carnivore-diæt

#Kød-diæten

Gemini/Bard.ai www.gemini.com d. 29.10.24 (bearbejdet)(senest revideret d. 07.11.24)

Hvad du læser på Jeg har Kræft er ikke en anbefaling. Søg kompetent vejledning.

Carnivore diæt
2-ugers menuforslag

Carnivore-menuforslag

Selvom carnivore-diæten er ret restriktiv, er der stadig masser af muligheder for at skabe velsmagende og næringsrige måltider. For de, der har spist carnivore-diæt, er det erfaringen, at man kun er sulten til at spise et til to daglige måltider. Men det kan jo afpasses helt efter behov. Her er nogle forslag:

Morgenmad

  • Æg i alle afskygninger: Røræg med smør og salt, omelet med bacon og ost, hårdkogte æg med creme fraice.
  • Pølser og bacon: En klassisk morgenmad med sprød bacon og forskellige typer pølser.
  • Kødboller i creme fraice sovs: En mere fyldig morgenmad med kødboller i en creme fraice baseret sauce med lidt krydderurter.
  • Æggekage: Lav en fyldig æggekage med bacon, ost og måske lidt purløg.
  • Leverpostej med bacon: En klassisk dansk morgenmad, der er helt carnivore-venlig.

Frokost

  • Rester fra aftensmaden: En nem og hurtig frokostløsning.
  • Kødsandwich: Fyld en “sandwich” (lavet af kød), med ost og sennep eller creme fraice.
  • Kødmix: En mix med forskellige slags kød, fx oksekød, kylling eller laks.
  • Rester fra aftensmaden: Genopvarm din aftensmad til en hurtig og nem frokost.

Aftensmad

  • Bøf med smør: En klassisk og simpel ret med en god bøf stegt i smør.
  • Lammekoteletter med rosmarin (og evt. hvidløg): Krydr lammekoteletter med rosmarin og steg dem i ovnen.
  • Kyllingelår med hvidløg: Marinér kyllingelår i hvidløg og steg dem i ovnen.
  • Fisk og skaldyr: Tilbered torsk, tun eller laks på forskellige måder.
  • Kødsovs: En ret med en kødsovs med tern af oksekød.
  • Oksekæbe braiseret i talg: En lækker og mør ret, der falder fra benet.
  • Fisk og skaldyr på grill: Tilbered krabbe, hummerhaler eller rejer på grillen.
  • Vitello Tonnato: Culottesteg og tun rørt med smør og evt. lidt creme fraice.

Snacks

  • Hvad du vil opdage ikke er relevant, for du er ikke sulten mellem måltiderne:
  • Ost: Hård ost som cheddar eller parmesan er gode snacks.
  • Pølser og bacon: En hurtig og nem snack.
  • Kødstrimler: Skær kød i strimler og spis dem som snack.
  • Ost og pølser: En klassiker, der altid er et hit.
  • Kødchips: Lav dine egne kødchips af tørret kød.
  • Æggestand: En nem og proteinrig snack.

Tips til at variere din kost

  • Forskellige kødtyper: Prøv forskellige slags kød som oksekød, svinekød, lam, fjerkræ, fisk og skaldyr.
  • Kød fra forskellige dyr: Udforsk kød fra forskellige dyr, såsom vildt eller indmad.
  • Krydderier og urter: Brug forskellige krydderier og urter for at tilføje smag til dine måltider (hvis du tåler disse).
  • Tilberedningsmetoder: Varier tilberedningsmetoderne, fx stegning, grillning, braisering og ovnbagning.
  • Fedt: Tilføj rigeligt fedt til dine måltider ved at bruge smør, talg.

Husk

Fedt er din ven: På en carnivore diæt er fedt en vigtig energikilde. Spis gerne fede udskæringer af kød og brug rigeligt med smør, talg og æggeblomme.

Varier din kost: Selvom du kun spiser animalske produkter, er der stadig masser af muligheder for at variere dine måltider. Prøv forskellige kødtyper, tilberedningsmetoder og krydderier.

Variere dine kilder til protein: Spis forskellige slags kød, fisk og æg.

Drik vand: Husk at drikke rigeligt med vand gennem dagen.

Ekstra salt er nødvendigt. Sørg for at få rigeligt, så du undgår kramper eller følelsen af svaghed.

2-ugers menu

Uge 1:

Mandag:

Morgenmad: Røræg med bacon og smør

Frokost: Tunmousse m creme fraice

Aftensmad: Oksekæbe braiseret i talg

Tirsdag:

Morgenmad: Hårdkogte æg med laks

Frokost: Kødsalat med smørsovs

Aftensmad: Kyllingelår med hvidløg og rosmarin

Onsdag:

Morgenmad: Leverpostej med bacon

Frokost: Rest af kyllingelår

Aftensmad: Lammekoteletter med rosmarin

Torsdag:

Morgenmad: Æggekage med ost og pølse

Frokost: Kødsandwich med sennep

Aftensmad: Fisk og skaldyr på grill

Fredag:

Morgenmad: Kødboller med fedt

Frokost: Rester af fisk og skaldyr

Aftensmad: Bøf med smør og bearnaisesauce

Lørdag:

Morgenmad: Omelet med bacon og ost

Frokost: Kødchips

Aftensmad: Oksekød i gryde

Søndag:

Morgenmad: Røræg (evt. med et lille drys dild)

Frokost: Kødsalat med creme fraiche

Aftensmad: Lammesteg med tilbehør

Uge 2:

Mandag:

Morgenmad: Hårdkogte æg med kaviar

Frokost: Tunmousse m et drys revet citronskal

Aftensmad: Kyllingelår med citron og hvidløg

Tirsdag:

Morgenmad: Leverpostej med bacon

Frokost: Kødsalat med sennep

Aftensmad: Lammekoteletter med timian

Onsdag:

Morgenmad: Æggekage med ost og skinke

Frokost: Sandwich af to flade hakkebøffer med lidt sennep imellem

Aftensmad: Fisk og skaldyr på panden

Torsdag:

Morgenmad: Kødboller med fedt

Frokost: Rester af fisk og skaldyr

Aftensmad: Bøf med peber

Fredag:

Morgenmad: Omelet med bacon og løg

Frokost: Kødchips

Aftensmad: Oksekød i gryde

Lørdag:

Morgenmad: Røræg med purløg

Frokost: Kødsalat med creme fraiche

Aftensmad: Lammesteg med tilbehør

Søndag:

Morgenmad: Hårdkogte æg med kaviar

Frokost: Tunmousse

Aftensmad: Kyllingelår med hvidløg og rosmarin

Tilberedning af carinvore retter

Oksebryst braiseret i talg:

Skær oksebryst i store stykker. Brun dem i en gryde med talg. Tilsæt løg, hvidløg og krydderier som rosmarin og timian. Hæld vand eller bouillon ved, så det dækker kødet. Sæt låg på og lad det simre i ovnen ved lav varme i flere timer, indtil kødet er mørt.

Lammeskank med knoglemarv:

Forvarm ovnen. Gnid lammeskankene med olivenolie, salt, peber og dine yndlingskrydderier. Sæt dem i ovnen ved lav temperatur i flere timer, indtil kødet er mørt og falder fra benet. Skær kødet fra benet og spis den næringsrige knoglemarv.

Fiskefrikadeller med æggesovs:

Hak groft hvid fisk som torsk eller sej. Bland med hakket løg, æg og krydderier. Fordel dem i en sconesform, hvor der er lidt smør i hvert rum og steg dem i ovnen. Servér med en enkel æggesovs lavet af æg, smør, citronsaft og persille.

Tunmussé:

En dåse tun blendes (evt. med en anelse citronsaft). Der tilsættes en passende mængde opblødt og smeltet husblas, hvorefter der forsigtigt vendes lidt flødeskum i massen.

Leverpostej:

Hak lever og bacon fint. Bland med løg, æg, krydderier og lidt fløde. Kom massen i en form og bag i ovnen.

Kødboller i fløde:

Form kødboller af hakket kød, æg og krydderier. Steg dem i smør. Lav en flødesovs med løg, hvidløg og fløde.

Æggekage med grøntsager:

Pisk æg sammen med mælk og krydderier. Steg på panden. Top med stegte svampe eller løg.

Kødchips:

Skær tynde skiver af okse eller svinekød og bag i ovnen til de er sprøde.

Bouillon:

Kog knogler og grøntsager i flere timer for at lave en næringsrig bouillon, som du kan bruge i supper og saucer.

Kilde

#Carnivore-menu

#Carnivore-diæt

#Kød-diæten

Gemini/Bard.ai www.gemini.com d. 07.11.24 (bearbejdet)

Hvad du læser på Jeg har Kræft er ikke en anbefaling. Søg kompetent vejledning.