Omega 3 og kræft
Novel inhibitory effect of Omega-3 fatty acids regulating pancreatic cancer progression (PubMed), Udgivet januar 2025.
Jane McLelland FB opslag (How to Starve Cancer, Facebook) (d. 23.12.24)
Omega-3 fedtsyrer kan hæmme udviklingen af kræft i bugspytkirtlen
Videnskabelig artikel, udgivet januar 2025:
Novel inhibitory effect of Omega-3 fatty acids regulating pancreatic cancer progression (Offentliggjort januar 2025).
Baggrund
Kræft i bugspytkirtlen er en aggressiv kræftform med et stort behov for nye og mere effektive behandlingsmetoder.
Denne undersøgelse har klarlagt effekten af omega-3 fedtsyrer (EPA og DHA) på kræft i bugspytkirtlen i en musemodel. Resultaterne viste, at omega-3 fedtsyrer:
Reducerer tumorstørrelse og spredning
Musene, der fik omega-3 tilskud, havde signifikant mindre tumorer og færre metastaser i lunger og lever.
Forbedrer overlevelsesraten
Der var en tendens til forbedret overlevelse hos musene, der fik omega-3.
Ændrer tumorsammensætning
Omega-3 ændrede fedtsyreprofilen i tumorcellernes membraner.
Inducerer celledød
Omega-3 fremmede apoptose (programmeret celledød) i tumorcellerne.
Reducerer fibrose
Omega-3 mindskede mængden af bindevæv i tumoren.
Konklusion
Omega-3 fedtsyrer (EPA og DHA) har en hæmmende effekt på kræft i bugspytkirtlen i denne musemodel. Dette tyder på, at omega-3 fedtsyrer kan have potentiale som en del af en kostbaseret strategi til at bekæmpe kræft i bugspytkirtlen.
Læs også
I forbindelse med Omega-3 bør man også læse nedenstående:
Jane McLelland skriver på sin Facebookside
Omega 3-fiskeolier kan have en gavnlig effekt på kræftpatienter, da de kan fortynde blodet og dermed mindske risikoen for blodpropper, som er en almindelig komplikation ved kræft.
Men fiskeolier kan også øge risikoen for blødning, især hos patienter med kræft i mave-tarmkanalen, blodet (fx leukæmi) eller med metastaser, nyresygdom eller lavt antal blodplader.
Ideelt set bør alle kræftpatienter testes for deres omega 3:6-forhold og risiko for blodpropper/blødning. Der findes forskellige tests til at vurdere denne risiko.
Konklusion
Omega 3-fedtsyrer kan have både fordele og ulemper for patienter med mave-tarmkræft, blodkræft og/eller metastaser. Dette skyldes at omega-3 kan mindske risikoen for blodpropper, men det kan samtidig øge risikoen for blødninger. Det samme gælder for hjertemagnyl/aspirin, der anvendes som repurposed drug af en del kræftramte.
For at kunne vurdere hvilken risikogruppe man tilhører, vil det være optimalt, hvis alle kræftpatienter testes for både deres omega 3:6-forhold og deres risiko for blodpropper/blødning.
Se også Omega 3
Reference
Novel inhibitory effect of Omega-3 fatty acids regulating pancreatic cancer progression (PubMed), Udgivet januar 2025.
Jane McLelland FB opslag (How to Starve Cancer, Facebook) (d. 23.12.24)
Links
Omega-3 fra fisk har størst cancerhæmmende virkning (Sund Forskning)
Kost og prostatakræft (PROPA, Prostatakræftforeningen)
High Omega-3, Low Omega-6 Diet With Fish Oil for Men With Prostate Cancer on Active Surveillance: The CAPFISH-3 Randomized Clinical Trial (PubMed)
Kilde
#Omega-3
Gemini/Bard.ai www.gemini.com d. 13.01.25 (bearbejdet)
❤
Hvad du læser på Jeg har Kræft er ikke en anbefaling. Søg kompetent vejledning.