Omega-3 og kræft i forskning symboliseret ved et billede af et åbent pilleglas, der ligger på et bord. Der er hældt omkring 10 gullige kapsler ud på indersiden af låget, der ligger foran glasset.

Omega 3 og kræft

Kilde:

Omega-3 fedtsyrer kan hæmme udviklingen af kræft i bugspytkirtlen

Videnskabelig artikel, udgivet januar 2025:

Novel inhibitory effect of Omega-3 fatty acids regulating pancreatic cancer progression (Offentliggjort januar 2025).

Baggrund

Kræft i bugspytkirtlen er en aggressiv kræftform med et stort behov for nye og mere effektive behandlingsmetoder.

Denne undersøgelse har klarlagt effekten af omega-3 fedtsyrer (EPA og DHA) på kræft i bugspytkirtlen i en musemodel. Resultaterne viste, at omega-3 fedtsyrer:

Reducerer tumorstørrelse og spredning

Musene, der fik omega-3 tilskud, havde signifikant mindre tumorer og færre metastaser i lunger og lever.

Forbedrer overlevelsesraten

Der var en tendens til forbedret overlevelse hos musene, der fik omega-3.

Ændrer tumorsammensætning

Omega-3 ændrede fedtsyreprofilen i tumorcellernes membraner.

Inducerer celledød

Omega-3 fremmede apoptose (programmeret celledød) i tumorcellerne.

Reducerer fibrose

Omega-3 mindskede mængden af bindevæv i tumoren.

Konklusion

Omega-3 fedtsyrer (EPA og DHA) har en hæmmende effekt på kræft i bugspytkirtlen i denne musemodel. Dette tyder på, at omega-3 fedtsyrer kan have potentiale som en del af en kostbaseret strategi til at bekæmpe kræft i bugspytkirtlen.

Læs også

I forbindelse med Omega-3 bør man også læse nedenstående:

Jane McLelland skriver på sin Facebookside

Jane McLelland:

Omega 3-fiskeolier kan have en gavnlig effekt på kræftpatienter, da de kan fortynde blodet og dermed mindske risikoen for blodpropper, som er en almindelig komplikation ved kræft.

Men fiskeolier kan også øge risikoen for blødning, især hos patienter med kræft i mave-tarmkanalen, blodet (fx leukæmi) eller med metastaser, nyresygdom eller lavt antal blodplader.

Ideelt set bør alle kræftpatienter testes for deres omega 3:6-forhold og risiko for blodpropper/blødning. Der findes forskellige tests til at vurdere denne risiko.

Konklusion

Hanne:

Omega 3-fedtsyrer kan have både fordele og ulemper for patienter med mave-tarmkræft, blodkræft og/eller metastaser. Dette skyldes at omega-3 kan mindske risikoen for blodpropper, men det kan samtidig øge risikoen for blødninger. Det samme gælder for hjertemagnyl/aspirin, der anvendes som repurposed drug af en del kræftramte.

For at kunne vurdere hvilken risikogruppe man tilhører, vil det være optimalt, hvis alle kræftpatienter testes for både deres omega 3:6-forhold og deres risiko for blodpropper/blødning.

Se også Omega 3

Reference

Links

Kilde

#Omega-3

Gemini/Bard.ai www.gemini.com d. 13.01.25 (bearbejdet)

Hvad du læser på Jeg har Kræft er ikke en anbefaling. Søg kompetent vejledning.