Cancerkogebogen
Cancerkogebogen af Penny Brohn, Cancer Care, Christine Bailey
Udgivelsesdato: d. 16.09.2013

Fra omtalen
Det er vigtigt at spise godt når man lever med kræft.
Denne banebrydende kulinariske guide fra Storbritanniens førende center for holistisk kræftpleje, tilbyder mere end 75 opskrifter, der er udviklet specielt til at øge tolerancen hos dem, der går igennem selv de mest aggressive behandlinger.
Kræftpatienter har brug for god næring, da det har en væsentligt indvirkning – før – under – og efter behandling. Men alt for ofte ødelægger behandlingen patientens appetit, og man er for syg eller stresset til at lave et afbalanceret og nærende måltid, hvilket gør det svært at spise.
Bogen indeholder blandt andet en kostvejledning og konkrete kostplaner, baseret på at du skal indtage seks små måltider om dagen. De enkelte retter indeholder nøgle ingredienser, kendt for at fremme genopretning, øge immuniteten, reducere inflammation og hjælpe helbredelse.
Cancerkogebogen er udgivet i en lang række lande og er nu udkommet på dansk via Paludans forlag.
Beskrivelse
Opskrifter med fokus på næringsrige fødevarer, der kan lindre symptomer, styrke kroppens naturlige forsvar mod cancer og er letfordøjelige og beregnet til at styrke energiniveauet.
Bogens bagsidetekst
Det er vigtigt at spise godt, når man lever med cancer. Forskning har vist, at det, man spiser, både kan beskytte mod cancer og have en væsentlig indvirkning før, under og efter behandling. Ofte er man for træt, for syg eller for stresset til at lave et afbalanceret og nærende måltid, eller man har måske slet ikke lyst til at spise.
Vær ikke bekymret – hjælpen er nær
Cancerkogebogen viser, hvordan man kan skabe enkle måltider, snacks og drikke, der er fyldt med næringsstoffer, der styrker kroppen. Hvis maden er til ens nærmeste, kan man være sikker på, at de får de bedst mulige måltider for at få det bedre.
den engelske velgørende forening Penny Brohn Cancer Care har mere end 30 års erfaring med at rådgive mænd og kvinder om det vigtige i at spise sundt og styrke kroppens naturlige forsvar mod cancer. Fokus er på næringsrige fødevarer, der kan være med til at lindre almindelige symptomer og udgøre en væsentlig del af ethvert cancer-behandlingsprogram. Christine Bailey, der er kok og ernæringsekspert, har samlet opskrifter, der får munden til at løbe i vand, og som er lette at tilberede, yderst nærende, letfordøjelige og beregnet til at styrke energiniveauet hele dagen.
Anmeldelse
Bibliotekernes vurdering af Laura Michelsen, d. 18. okt. 2013
Både en kogebog og en bog om sammenhængen mellem kost og kræft, eller cancer, som er bogens foretrukne betegnelse. I bogens første tredjedel indføres vi i tankegangen bag filosofien om det hele menneske, som er den filosofi, bogen er baseret på, og som tager alle aspekter af menneskelivet i betragtning i forbindelse med en sygdoms opståen. Kost, livsstil, fysisk og psykisk konstitution samt følelses- og åndsliv. Her finder vi også redegørelser for og skema over, hvilke fødevarer man bør spise ofte, moderat og sjældent i forbindelse med sygdom eller behandling samt skema over hvilke næringsstoffer, der findes i forskellige fødevarer og hvad de er gavnlige for. Bogens udgangspunkt er, at fødevarer i deres mest naturlige form er sundest for mennesket, hvilket naturligvis afspejles i bogens opskrifter. Retterne er friske og lette men måske ikke alle lige overskuelige at gå i lag med, hvis man er syg. De rummer i sagens natur en del ingredienser, som jo er dem, der skal lindre og helbrede. Ved hver opskrift angives sundhedsmæssig virkning
Andre materialer om samme emne
En lignende titel er “Sund mad – før under og efter kræftbehandling”, 2008, der rummer mindre information og har et langt mindre indbydende layout end denne
Samlet konklusion
En rigtig god, informativ og anvendelig bog om kost og kræft med alment præg og uden løftede pegefingre.
Uddrag fra bogen (s. 32)
Vanskeligheder ved at synke, oral trøske og sår i munden
Problemer med at synke og sår i munden kan være et resultat af kemoterapi eller strålebehandling af hals eller bryst. Du kan være modtagelig overfor infektioner, som f.eks. oral trøske, der kan give smerter ved synkning, fordi canceren og/eller behandlingen af den svækker immunsystemet.
- Hvis det er muligt, så drik frisklavede grøntsagsjuicer for at øge næringsindholdet i kosten. Kåljuice er lindrende for halsen og resten af fordøjelseskanalen. Blandes med andre grøntsager og frugt for at give mere smat.
Uddrag fra bogen (s. 69)
Chokoladebar med dadler og lucuma
- Lucumapulver fremstilles af næringsrige frugter fra Peru, som der bruges i is og desserter. Det smager som ahornsirup. Nyd disse sunde raw bars til morgenmad eller som snack direkte fra køleskabet eller i madpakken.
Uddrag fra bogen (s. 129)
Mousse med avocado og lime
- Kraftigt smagende og forfriskende dessert, der kombinerer limesaft og cremet avocado og søde dadler. Det er en fantastisk, men sund mousse.
Undersøg selv om linket fører til billigste køb
Tak til
Glenn Abildgaard Aanundsen, der har doneret bøger fra boet efter sin fars til undertegnede på henblik på dette formål og til Gitte Eide Skovbjerg, der har doneret transporten (begge fra Facebookgruppen Jeg har Kræft).
Siden oprettet:
d. 17.05.25
❤
Hvad du læser på Jeg har Kræft er ikke en anbefaling. Søg kompetent vejledning.
