Jeg har KræftEnglish
Jeg har Kræft
English

Kosttilskud Alfabetisk

..

A-B, C-F, G-H, I-M, N-R, S-Å

.

#Selen fra grønt glas Swanson, med teksten Albion Selenium Complex. Antioxidant Support.

Selen og kræft

(Til menu)

Hvad er Selen

Selen er et essentielt spormineral, hvilket betyder, at kroppen har brug for det i små mængder for at fungere korrekt. Det findes i to former i kroppen: organisk selen (selenomethionin og selenocystein) og uorganisk selen (selenit og selenat). Organisk selen findes primært i animalske produkter, mens uorganisk selen findes i jord og planter.

Hvor indgår selen

Selen indgår i strukturen af over 25 forskellige selenoproteiner, der udfører vigtige funktioner i kroppen, herunder:

Antioxidantforsvar

Selenoproteiner som glutathionperoxidaser beskytter celler mod skader forårsaget af frie radikaler.

Skjoldbruskkirtelfunktion

Selen er essentielt for produktionen af skjoldbruskkirtelhormoner.

Immunfunktion

Selenoproteiner er involveret i regulering af immunresponset og bekæmpelse af infektioner.

DNA-syntese og reparation

Selen spiller en rolle i DNA-replikation og reparation, hvilket er vigtigt for at forhindre mutationer og kræftudvikling.

Anvendelse

Ud over sin essentielle rolle i kroppen, har selen fået øget opmærksomhed for sin potentielle rolle i kræftforebyggelse og -behandling. Forskning tyder på, at selen kan have en række gavnlige effekter i forbindelse med kræft, herunder:

Hæmning af kræftcelledeling

Selen kan inducere celledød og hæmme proliferation (celledeling) i kræftceller.

Fremme af apoptose

Selen kan fremme apoptose (programmeret celledød) i kræftceller.

Styrkelse af immunforsvaret

Selen kan øge aktiviteten af immunceller, der bekæmper kræft.

Reduktion af bivirkninger ved kræftbehandling

Selen kan beskytte raske celler mod skader forårsaget af kemoterapi og strålebehandling.

Virkningsmekanismer og potentiale

Selen udøver sine potentielle anti-cancer effekter via forskellige mekanismer:

Antioxidant effekt

Selen er en essentiel komponent i glutathionperoxidaser, en familie af enzymer, der neutraliserer frie radikaler og beskytter celler mod oxidativ stress. Oxidativ stress kan skade DNA og bidrage til kræftudvikling.

Immunstimulerende effekt

Selen kan styrke immunforsvaret ved at øge aktiviteten af NK-celler (naturlige dræberceller) og T-lymfocytter, der spiller en central rolle i kroppens forsvar mod kræft. Selen kan også øge produktionen af cytokiner, signalmolekyler der regulerer immunresponset.

Hæmning af celleproliferation

Selen kan hæmme væksten og spredningen af kræftceller ved at påvirke cellecyklussen og signalveje involveret i celledeling. Det kan fx hæmme aktiviteten af cyclin-afhængige kinaser (CDKs), der regulerer cellecyklussen.

Inducering af apoptose

Selen kan udløse programmeret celledød (apoptose) i kræftceller via forskellige mekanismer, herunder aktivering af caspase-kaskaden og modulering af Bcl-2 familien af proteiner. Apoptose er en vigtig mekanisme til at fjerne beskadigede eller unormale celler, herunder kræftceller.

Hæmning af angiogenese

Selen kan hæmme dannelsen af nye blodkar (angiogenese), der er nødvendig for vækst og spredning af tumorer. Det kan fx hæmme produktionen af vaskulær endotelvækstfaktor (VEGF), en vækstfaktor der stimulerer dannelse af nye blodkar.

Modulering af DNA-reparation

Selen spiller en rolle i DNA-reparationsprocesser, der kan forhindre DNA-skader, som ellers kan føre til kræft. Selenoproteiner som thioredoxinreduktaser er involveret i DNA-reparation og beskytter celler mod DNA-skadelige stoffer.

Kliniske studier

En række kliniske studier har undersøgt selens effekt på kræft. Nogle studier har vist lovende resultater, mens andre har været mindre overbevisende.

NPC trial (Nutritional Prevention of Cancer trial)

Dette store kliniske studie viste, at selentilskud reducerede risikoen for prostatakræft, lungekræft og tyktarmskræft hos mænd. Deltagerne i studiet fik 200 mikrogram selen dagligt i form af selenomethionin.

Resultaterne af kliniske studier er dog ikke entydige, og der er behov for mere forskning for at bekræfte selens effektivitet og sikkerhed i kræftbehandling. Faktorer som selenform, dosering, kræfttype og patientens selenstatus kan påvirke effekten af selentilskud.

Anvendelse som supplement

Selen kan indtages som kosttilskud i forskellige former, herunder:

Selenomethionin

En organisk form af selen, der findes naturligt i fødevarer og har god biotilgængelighed.

Selenberiget gær

En anden kilde til organisk selen.

Natriumselenit

En uorganisk form af selen.

Den anbefalede daglige dosis af selen varierer afhængigt af alder og køn. For voksne er den anbefalede daglige dosis i Danmark 55 mikrogram. Det er vigtigt at følge anbefalingerne på produktet (der normalt er noget højere) og gerne konsultere en kvalificeret behandler, især hvis man tager anden medicin eller har en kronisk sygdom.

Fordele ved selen

Essentielt mineral

Selen er et essentielt mineral, der spiller en vigtig rolle i en række kropsfunktioner, herunder immunforsvar, antioxidantforsvar og DNA-reparation.

Potentiel synergistisk effekt

Selen kan potentielt forstærke effekten af konventionel kræftbehandling, fx ved at øge kræftcellers følsomhed over for kemoterapi eller strålebehandling.

Kan forbedre livskvaliteten

Selen kan bidrage til at reducere bivirkninger ved kræftbehandling, såsom træthed, kvalme og hårtab, og forbedre den generelle velbefindende hos kræftpatienter.

Kan understøtte immunforsvaret

Selen kan styrke immunforsvaret og øge kroppens evne til at bekæmpe kræftceller.

Ulemper og begrænsninger

Begrænset klinisk evidens

Der er behov for mere forskning for at bekræfte selens effekt på kræft hos mennesker. Resultaterne af kliniske studier er ikke entydige, og der er usikkerhed om optimal dosering og selenform.

Interaktioner med medicin

Selen kan interagere med visse typer medicin, herunder kemoterapi og strålebehandling. (Undersøgelser tyder på, at indgift af selen sammen med kemoterapi, muliggør at dosis kan sænkes). Det er vigtigt at informere lægen om eventuelt selentilskud.

Bivirkninger

For høje doser af selen kan forårsage bivirkninger, såsom kvalme, diarré, hårtab, negleforandringer og hvidløgslugt i ånden. Det er vigtigt at følge anbefalingerne for dosering og ikke overskride den anbefalede daglige dosis.

Ikke en erstatning for konventionel kræftbehandling

Selen bør ikke anvendes som erstatning for konventionel kræftbehandling, men kan anvendes som et supplement i samråd med en kvalificeret behandler.

Konklusion

Selen er et essentielt spormineral med potentiale i kampen mod kræft. Der er tegn på, at selen kan have gavnlige effekter på immunforsvaret, livskvaliteten og behandlingsresultaterne hos kræftpatienter. Der er dog behov for mere forskning for at bekræfte disse fund og fastslå den optimale dosering og anvendelse af selen i kræftbehandling.

Selen bør altid anvendes i samråd med en kompetent behandler, da det kan interagere med medicin og forårsage bivirkninger ved for høje doser. Det er vigtigt at vælge kvalitetsprodukter fra pålidelige producenter og følge anbefalingerne for dosering.

Vær opmærksom på, at selen ikke er en mirakelkur mod kræft. Det er et supplement, der kan understøtte kroppen og forbedre livskvaliteten under kræftbehandling.

Tilbage til Kosttilskud

Til topmenu

Links

Selen (Netdoktor.dk)

Selen beskytter mod kræft – på flere måder (Sund Forskning)

Selen og sundhed (Ugeskrift for Læger)

Selen (Apoteket)

Selen kan beskytte mod kræft (Magasinet Helse)

Forebyggelse af kræft med selen (Syddansk Universitet)

Study of the effect of zinc oxide, selenium, and silver nanoparticles on the expression level of oxidative stress-associated genes in ovarian cancer (PubMed)

The anticancer activity of fucoidan coated selenium nanoparticles and curcumin nanoparticles against colorectal cancer lines (PubMed)

Selenium-containing metallodrug overcomes cervical cancer radioresistance through physical-chemical dual sensitization (PubMed)

Synthesis and its characterisation of selenium/silver/chitosan and cellular toxicity against liver carcinoma cells studies (PubMed)

Selenium Deficiency (PubMed)

Kilde

#Selen

Gemini/Bard.ai www.gemini.com d. 12.01.25 (bearbejdet)

Hvad du læser på Jeg har Kræft er ikke en anbefaling. Søg kompetent vejledning.

  • Denne informationsside for kræftramte og pårørende er oprettet og holdes ajour frivilligt og uden beregning af Hanne Kjær Uhlig, sygeplejerske. Om/Kontakt
  • Der kan ikke uden aftale doneres penge til driften af Jeg har Kræft