Jeg har KræftEnglish
Jeg har Kræft
English

Kosttilskud Alfabetisk

....

A-B, C-F, G-H, I-M, N-R, S-Å

.

Mælkesyrebakterier, Probiotic-4 fra Swansom på glas

Mælkesyrebakterier og kræft

(Til menu)

Mælkesyrebakterier som supplerende behandling mod kræft. Virkning, fordele og ulemper.

Mælkesyrebakterier er såkaldte godartede bakterier, der naturligt findes i vores tarm. De spiller en vigtig rolle for vores fordøjelse og ikke mindst for vores immunsystem.

Probiotika, som ofte findes i yoghurt, kefir og visse kosttilskud, er koncentrerede kulturer af disse bakterier.

Tarmmikrobiomet

Tarmfloraen, også kaldet tarmmikrobiomet, spiller en afgørende rolle for vores sundhed. En ubalance i tarmfloraen kan være forbundet med en række sygdomme, herunder kræft.

Mælkesyrebakterie-stammer og deres effekter

Mælkesyrebakterier er en stor og mangfoldig gruppe af bakterier. De forskellige stammer har specifikke egenskaber og potentielle sundhedsmæssige fordele. Nogle af de mest almindelige slægter inkluderer Lactobacillus og Bifidobacterium.

Lactobacillus

Disse bakterier er ofte forbundet med mælkeprodukter som yoghurt og kefir. De kan bidrage til at opretholde en sund tarmflora og kan have en antiinflammatorisk effekt.

Bifidobacterium

Disse bakterier er især talrige hos spædbørn, men findes også hos voksne. De kan styrke immunsystemet og forbedre fordøjelsen.

Mælkesyrebakterier og kræft

Der har været stor interesse for at undersøge, om mælkesyrebakterier kan have en positiv effekt på kræftbehandling. Nogle undersøgelser tyder på, at disse bakterier kan:

Styrke immunforsvaret

Mælkesyrebakterier kan stimulere visse dele af immunsystemet, hvilket kan hjælpe kroppen med at opdage og bekæmpe kræftceller mere effektivt.

Modulation af tarmmikrobiomet

Tarmen er hjemsted for billioner af bakterier, og mælkesyrebakterier kan påvirke sammensætningen af dette mikrobiom. En sund tarmflora kan have en positiv indvirkning på både vores generelle helbred og vores evne til at bekæmpe sygdomme, herunder kræft.

Reducere bivirkninger af kemoterapi

Nogle undersøgelser tyder på, at mælkesyrebakterier kan hjælpe med at reducere nogle af de ubehagelige bivirkninger af kemoterapi, såsom diarré og mundsår.

Hæmme væksten af kræftceller

Der er nogle lovende resultater, der tyder på, at visse stammer af mælkesyrebakterier kan producere stoffer, der direkte kan hæmme væksten af kræftceller eller endda føre til deres død.

Forbedre tarmfunktion

Mange stammer kan forbedre fordøjelsen ved at nedbryde fibre og producere næringsstoffer.

Individuelle forskelle

Effekten af mælkesyrebakterier kan variere fra person til person, afhængigt af faktorer som kræfttype, stadiet af sygdommen og den samlede sundhedstilstand.

Mælkesyrebakterier er generelt godt tolererede, men der kan forekomme milde bivirkninger som:

Bivirkninger

Mave-tarmbesvær

Oppustethed, gas og diarré er de mest almindelige bivirkninger.

Allergiske reaktioner

Selvom det er sjældent, kan nogle personer opleve allergiske reaktioner over for probiotika.

Samspillet med andre behandlinger

Hvordan mælkesyrebakterier interagerer med andre kræftbehandlinger, såsom kemoterapi og strålebehandling, er ikke fuldt ud forstået.

Kan mælkesyrebakterier hjælpe mod kræft

Ved at indtage probiotika med specifikke stammer af mælkesyrebakterier kan man forsøge at genoprette balancen i tarmfloraen og dermed reducere risikoen for kræft.

Virkningen er kompleks

Der findes tusindvis af forskellige stammer af mælkesyrebakterier, og hver stamme kan have forskellige effekter.

Vælg de rigtige produkter

Ikke alle probiotiske produkter er ens. Sørg for at vælge et produkt, der indeholder de specifikke stammer af mælkesyrebakterier, som er blevet undersøgt i forbindelse med kræft (se starten af siden).

Kost

Kostens betydning for tarmfloraen og kræft

Kost spiller en afgørende rolle for sammensætningen af tarmfloraen. En kost rig på fiber, frugt, grøntsager og fuldkorn kan fremme væksten af gavnlige bakterier, mens en kost med meget sukker, forarbejdet mad og antibiotika kan forstyrre tarmfloraen.

Hvordan påvirker kosten kræftrisikoen?

Inflammation

En kost rig på rødt kød og forarbejdet mad kan øge risikoen for inflammation og dermed kræft. Mens en kost rig på fibre (ikke mindst fra grøntsager, frugt, bønner og fuldkorn) er god næring for de eftertragtede mælkesyrebakterier.

Vær tålmodig

Det kan tage tid at se resultater, og det er ikke sikkert, at mælkesyrebakterier vil hjælpe alle.

Lovende resultater

Der er en stadig voksende mængde af forskningsresultater, der tyder på, at mælkesyrebakterier kan have en positiv effekt på kræftpatienter.

Bemærk

Vær kritisk

Der er mange produkter på markedet, der hævder at indeholde "gode bakterier". Det er vigtigt at være kritisk og vælge produkter, der er baseret på videnskabelig forskning.

Supplerende behandling

Mælkesyrebakterier bør altid ses som en supplerende behandling og ikke som en erstatning for anden relevant kræftbehandling.

Fremtidens perspektiver

Personliggjort behandling

I fremtiden kan det blive muligt at skræddersy behandling med mælkesyrebakterier til den enkelte patient, baseret på deres unikke genetiske og mikrobiologiske profil.

Konklusion

Mælkesyrebakterier kan være en del af en sund livsstil og kan have potentielle fordele for personer med kræft eller en øget risiko for at udvikle kræft.

Tilbage til Kosttilskud

Til topmenu

Links

Anticancer activity of lactic acid bacteria (PubMed)

The anti-cancer effects and mechanisms of lactic acid bacteria exopolysaccharides in vitro: A review (PubMed)

Forskning i mælkesyrebakterier kan på sigt føre til ny kræftmedicin (Sundhedspolitisk Tidsskrift)

Tarmbakterier kan forlænge kræftpatienters liv (Politiken)

Her vil tarmbakterier revolutionere behandling (Videnskab.dk)

Fordøjelse og Kræft (Mad for livet)

4 ud af 10 kræfttilfælde er udløst af livsstil (Apoteket online)

Tarmbakterierne er afgørende for vores helbred (Samvirke)

Kilde

Gemini/Bard.ai www.gemini.com d. 26.07.24 (bearbejdet)

Hvad du læser på Jeg har Kræft er ikke en anbefaling. Søg kompetent vejledning.

  • Denne informationsside for kræftramte og pårørende er oprettet og holdes ajour frivilligt og uden beregning af Hanne Kjær Uhlig, sygeplejerske. Om/Kontakt
  • Der kan ikke uden aftale doneres penge til driften af Jeg har Kræft